A A+ A++

Dotychczas czarny bez słynął ze swoich właściwości wzmacniających odporność. Naukowcy dowiedli, że spożywanie soku z czarnego bzu wspomaga również odchudzanie i poprawia zdrowie metaboliczne – informuje pismo „Nutrients“.

Owoce czarnego bzu (Sambucus nigra), a zwłaszcza ich przetwory w rodzaju soków czy dżemów są powszechnie stosowane jako roślina lecznicza i suplement wspomagający funkcje odpornościowe i działający wykrztuśnie – na przykład przy leczeniu grypy. Inne potencjalne korzyści zdrowotne są jednak słabo poznane.

Sok poprawia stan mikrobiomu

Jak wykazało badanie kliniczne przeprowadzone przez naukowców z Washington State University (USA), codzienne wypijanie 340 ml soku z czarnego bzu przez tydzień powoduje pozytywne zmiany w mikrobiomie jelitowym oraz poprawia tolerancję glukozy i utlenianie tłuszczów.

Naukowcy przetestowali wpływ czarnego bzu na zdrowie metaboliczne w randomizowanym, kontrolowanym placebo badaniu klinicznym z udziałem 18 dorosłych osób z nadwagą. Uczestnicy spożywali sok z czarnego bzu lub placebo o podobnym kolorze i smaku, specjalnie opracowane przez Laboratorium Innowacji Żywnościowych Uniwersytetu Stanowego Karoliny Północnej, jednocześnie stosując standaryzowaną dietę.

Bakterie jelitowe lubią sok z czarnego bzu 

Testy kliniczne przeprowadzone po interwencji wykazały, że uczestnicy, którzy spożywali sok z czarnego bzu, mieli znacznie zwiększoną ilość pożytecznych bakterii jelitowych, w tym Firmicutes i Actinobacteria, oraz zmniejszoną ilość szkodliwych bakterii, takich jak Bacteroidetes. Zdrowy mikrobiom jelitowy jest niezbędny do wchłaniania składników odżywczych i wspiera zdrowie fizyczne i psychiczne. Oprócz pozytywnych zmian mikrobioty poprawił się również metabolizm. Sok z czarnego bzu obniżył poziom glukozy we krwi uczestników średnio o 24 proc., co wskazuje na znaczną poprawę zdolności przetwarzania cukrów po spożyciu węglowodanów. Odnotowano również 9 proc. spadek poziomu insuliny.

Sok z czarnego bzu pomaga spalić tłuszcz

Ponadto wyniki sugerują, że sok z czarnego bzu może poprawić zdolność organizmu do spalania tłuszczu. Uczestnicy, którym podano sok z czarnego bzu, wykazali znacznie zwiększone utlenianie tłuszczu, czyli rozkład kwasów tłuszczowych, po posiłku o wysokiej zawartości węglowodanów i podczas ćwiczeń.

Bez czarny to niedoceniany owoc, zarówno pod względem komercyjnym, jak i odżywczym — powiedział autor korespondencyjny Patrick Solverson, adiunkt w Katedrze Żywienia i Fizjologii Ćwiczeń na Wydziale Medycyny WSU Elson S. Floyd. – Zaczynamy teraz dostrzegać jego wartość dla zdrowia człowieka. Badanie to przyczynia się do rosnącej liczby dowodów na to, że czarny bez, który był stosowany jako ludowy środek leczniczy od wieków, ma liczne korzyści dla zdrowia metabolicznego, a także prebiotycznego – dodał.

Czarny bez gwiazdą dietetyki

Chociaż produkty z czarnego bzu są mniej popularne w USA niż w Europie, popyt na nie gwałtownie wzrósł podczas pandemii COVID-19, a sprzedaż czarnego bzu nadal rośnie.

Autorzy badań złożyli wniosek o tymczasowy patent na wykorzystanie bioaktywnych składników czarnego bzu do kontroli masy ciała i zdrowia jelit poprzez suplementy lub inne zastosowania.(PAP)

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułNikt nie stawia dziecka w kącie i nikt nie powinien zostawiać Mirry na korcie
Następny artykułMisje kosmiczne XX wieku: Stacja Mir