Podstawą szwedzkiej kuchni są różnego rodzaju ryby. Szwedzka tradycja jedzenia ryb ma oczywiście związek z położeniem kraju nad Bałtykiem oraz dużą liczbą czystych jezior. Grzechem byłoby nie wykorzystać tych dóbr.
Będąc w Szwecji, nie zapominajmy o ziemniakach. One również często goszczą na stołach. Do ciekawych dań należy janssonsfrestelse. To zapiekane w mleku lub śmietanie ziemniaki, cebula oraz anchois.
Dość oryginalne w smaku wydają się także szwedzkie zupy. Warto spróbować gotowanej na białym winie sztokholmskiej zupy rybnej z ziemniakami, zupy piwnej – z jasnym i ciemnym piwem, żółtkiem, skórką pomarańczy oraz z żółtą fasolą, czy zupy z dzikich róż podawanej na słodko. Nie zapominajmy również o daniach mięsnych. Poza słynnymi klopsikami köttbullar, serwowanymi w IKEI, popularne są także kotlety.
Kotlety mielone po szwedzku zawdzięczają swój smak wyjątkowym dodatkom. Do mięsnej masy dodajemy bowiem ugotowane ziemniaki, tarte buraczki i ogórki konserwowe. Dzięki temu kotlety zyskują piękny kolor, są też bardzo soczyste i aromatyczne.
1. Cebulę i ogórki konserwowe drobno posiekaj. Ziemniaki rozgnieć widelcem.
2. W dużej misce wymieszaj mięso, ziemniaki, cebule, ogórki i buraczki. Dodaj jajko, dopraw solą i pieprzem. Możesz też dodać kilka kaparów.
3. Z mięsnej masy formuj kotlety.
4. Smaż je na rozgrzanym oleju na rumiano z obu stron.
5. Szwedzkie kotlety najlepiej smakują z gotowanymi ziemniakami z koperkiem i sałatką z kiszonych ogórków.
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS