A A+ A++

Czosnek najczęściej kojarzony jest z dodatkiem do potraw albo z babcinym sposobem na przeziębienie. Z drugiej strony wiele osób się go wystrzega ze względu na specyficzny smak i zapach, który dość długo się utrzymuje. Smak czosnku można załagodzić, a wtedy odkryje swoje kulinarne karty. W łatwy sposób można zrobić idealne smarowidło do pieczywa. Kremowa konsystencja rozsmarowana na grzance albo chlebie na pewno zyska w oczach sceptyków czosnku.

Czosnek w nowej odsłonie

Jeśli szukamy czegoś, co umili nam dzień w paskudną pogodę, to kremowy czosnek będzie strzałem w dziesiątkę. Nie trzeba nikogo przekonywać, że to warzywo obowiązkowo powinno znaleźć się w diecie, ale – jak wiadomo – nie każdy za nim przepada. Można jednak zrobić tak, żeby jego smak był nieco łagodniejszy, a tym samym trafić tym sposobem do sceptyków czosnku. Wystarczy go zalać oliwą albo olejem i zapiec. Ten proces, zwany konfitowaniem, ma dwie zalety: z jednej strony otrzymujemy kremowy dodatek do pieczywa albo grzanek, a z drugiej zdrowy i aromatyzowany tłuszcz do sałatek.

Polecamy:  … czytaj dalej

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułBył grzech, musi być kara
Następny artykułOpuszczona osada z zabytkowymi willami przypomina scenografię z filmu. Od lat popada w ruinę