A A+ A++

Czytaj także: Sztuka jedzenia: Napoje smart. 9 funkcjonalnych napojów na każdą porę roku

Co nam daje jarmuż

Pomarszczone liście w różnych odcieniach zieleni, fioletowozielone i fioletowobrązowe są skarbnicą białka, błonnika, witamin — przede wszystkim C i K, soli mineralnych — zwłaszcza wapnia i potasu.

Podobnie jak brokuły czy inne warzywa kapustne, dostarczają sulforafanu – substancji, która ma udowodnione działanie antynowotworowe. I jak wszystko, co zielone, zapobiega groźnym chorobom serca.

Pomaga też zapobiegać utracie wzroku z powodu chorób, pojawiających się z wiekiem, dzięki trzem ważnym substancjom: luteinie, zeaksantynie i beta karotenowi. Co ciekawe, nadają one warzywom żółty i pomarańczowy kolor, ale w jarmużu jest on skutecznie maskowany przez zielony chlorofil – substancję odmładzającą i oczyszczającą z toksyn – ma ją jarmuż w naprawdę imponujących ilościach

Chlorofil tworzy też połączenia z częścią toksycznych związków … czytaj dalej

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułElblążanin i jego kolega wpadli w Gdańsku. Zatrzymali ich kryminalni z Elbląga
Następny artykuł“3-latek miał być rzucany o ścianę”. Dziecko jest w stanie krytycznym. Rodzice aresztowani