Czytaj także: Sztuka jedzenia: Napoje smart. 9 funkcjonalnych napojów na każdą porę roku
Co nam daje jarmuż
Pomarszczone liście w różnych odcieniach zieleni, fioletowozielone i fioletowobrązowe są skarbnicą białka, błonnika, witamin — przede wszystkim C i K, soli mineralnych — zwłaszcza wapnia i potasu.
– Podobnie jak brokuły czy inne warzywa kapustne, dostarczają sulforafanu – substancji, która ma udowodnione działanie antynowotworowe. I jak wszystko, co zielone, zapobiega groźnym chorobom serca.
– Pomaga też zapobiegać utracie wzroku z powodu chorób, pojawiających się z wiekiem, dzięki trzem ważnym substancjom: luteinie, zeaksantynie i beta karotenowi. Co ciekawe, nadają one warzywom żółty i pomarańczowy kolor, ale w jarmużu jest on skutecznie maskowany przez zielony chlorofil – substancję odmładzającą i oczyszczającą z toksyn – ma ją jarmuż w naprawdę imponujących ilościach
– Chlorofil tworzy też połączenia z częścią toksycznych związków … czytaj dalej
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS