A A+ A++

Czym są sirtuiny

Siruiny to białka enzymów obecne w organizmie określane często mianem genów długowieczności. Odpowiedni sposób odżywiania może wpływać na ich ekspresję i potwierdzają to liczne badania naukowe. Aktywatorami naszych sirtuin są substancje o tej samej nazwie, obecne w naturalnych produktach, z których większość mamy pod ręką.

Sirtuiny pod lupą naukowców

Badania nad działaniem tych cząsteczek są prowadzone od lat 80. ubiegłego wieku, kiedy odkryto w drożdżach pierwszy rodzaj tego białka. Po latach zauważono, że substancje obecne w skórce ciemnych winogron wydłużają życie – najpierw dotyczyło to drożdży, a po pewnym czasie okazało się, że te związki mogą wpływać tak korzystnie również na ludzkie zdrowie.

Wkrótce potem stwierdzono zależność między ilością sirtuin w organizmie a dietą. Wiemy na przykład, że ich ilość wzrasta, gdy kaloryczność spożywanych posiłków zmniejszymy o 50 proc. (stare powiedzenie „Jedz połowę, to schudniesz” nie jest zatem pozbawione racji) – pod warunkiem jednak, że menu oparte będzie na produktach zawierających sirtuiny.

Czytaj również: Jak zmieniać jadłospis zgodnie z rytmem natury? Dieta na zimę

czytaj dalej

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułPraca zdalna nie przyniosła oszczędności. Firmy płacą za puste biura
Następny artykułOCK Ostrołęka: Sukces Dziecięcego Teatru Amatorskiego