Czym są sirtuiny
Siruiny to białka enzymów obecne w organizmie określane często mianem genów długowieczności. Odpowiedni sposób odżywiania może wpływać na ich ekspresję i potwierdzają to liczne badania naukowe. Aktywatorami naszych sirtuin są substancje o tej samej nazwie, obecne w naturalnych produktach, z których większość mamy pod ręką.
Sirtuiny pod lupą naukowców
Badania nad działaniem tych cząsteczek są prowadzone od lat 80. ubiegłego wieku, kiedy odkryto w drożdżach pierwszy rodzaj tego białka. Po latach zauważono, że substancje obecne w skórce ciemnych winogron wydłużają życie – najpierw dotyczyło to drożdży, a po pewnym czasie okazało się, że te związki mogą wpływać tak korzystnie również na ludzkie zdrowie.
Wkrótce potem stwierdzono zależność między ilością sirtuin w organizmie a dietą. Wiemy na przykład, że ich ilość wzrasta, gdy kaloryczność spożywanych posiłków zmniejszymy o 50 proc. (stare powiedzenie „Jedz połowę, to schudniesz” nie jest zatem pozbawione racji) – pod warunkiem jednak, że menu oparte będzie na produktach zawierających sirtuiny.
Czytaj również: Jak zmieniać jadłospis zgodnie z rytmem natury? Dieta na zimę
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS