A A+ A++

Pojawiają się na straganach na przełomie kwietnia i maja, a sezon na nie trwa do połowy lipca. Szparagi. Dziś proponujemy pyszne i szybkie danie z jednym z najzdrowszych warzyw.

Składniki:

  • 1 pęczek zielonych szparagów
  • 100 g szynki
  • 200-250 g startej mozzarelli
  • tymianek
  • oliwa
  • sól
  • pieprz

Wykonanie:
Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Szparagi umyć, odłamać zdrewniałe końce. Gotować przez ok. 5 minut. Odcedzić. Pośrodku plasterków szynki kłaść po 2-3 szparagi, zawinąć, posypać tartym serem.
Naczynie do zapiekania posmarować oliwą, ułożyć roladki, skropić oliwą, wystające spod szynki szparagi doprawić solą i pieprzem. Posypać tymiankiem. Wstawić do piekarnika i piec przez ok. 10 minut.

Czy wiesz, że…

Szparagi są prawdziwą bombą składników odżywczych. Nie zawierają tłuszczu, mają niewiele kalorii i są bogatym źródłem błonnika, witamin i składników mineralnych. Obniżają poziom cholesterolu, regulują ciśnienie i poprawiają metabolizm. Suma substancji bioaktywnych w szparagach jest nawet 5 razy większa niż w innych warzywach. Szparagi to nie tylko warzywo, ale też zioło lecznicze według medycyny chińskiej. Ze względu na swoją wysoką wartość odżywczą i wyjątkowy smak szparagi nazywane są królem wśród warzyw.

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułPortret z PSYjacielem. Zbiórka dla schroniska
Następny artykułTurecki atak na kurdyjski obóz. Trzy osoby nie żyją