A A+ A++

Pandemia zatacza coraz szersze kręgi, a infekcja covidowa nie oszczędza nikogo. Nowe mutacje wirusa, długi ogon COVID-19 i powikłania po infekcji koronawirusowej to tematy, które budzą we wszystkich lęk. Coraz więcej osób, mimo obaw, decyduje się na szczepienie, coraz większa część populacji jest już zaszczepiona.

Choć wokół szczepień przeciwko COVID-19 jest niemal tak wiele kontrowersji, jak wokół samej choroby, to niemal każdy choć przez chwilę myślał o zaszczepieniu się. Co wielu z nas powstrzymuje? Lęk przed skutkami ubocznymi szczepionki. Na szczęście w pewnym stopniu mamy wpływ na reakcję naszego organizmu. Odpowiedź tkwi w… odpowiedniej diecie i właściwych pokarmach.

Dolegliwości, jakie mogą pojawić się po szczepieniu to dreszcze, gorączka, osłabienie, zmęczenie i nudności. Ma to ścisły związek z odpowiedzią autoimmunologiczną organizmu i nie jest wcale złym znakiem. W ten sposób organizm buduje odporność. Czy to znaczy, że na te dolegliwości trzeba się godzić? Wcale nie, można je zmniejszyć i to za pomocą diety.

A jak się przygotować do szczepienia? Oto, o czym warto pamiętać na kilka tygodni przed szczepieniem

1. Zmień dietę. Najzdrowsza, zdaniem lekarzy, jest dieta śródziemnomorska, eliminująca czerwone mięso na rzecz warzyw i owoców, a także produktów pełnoziarnistych i źródeł kwasów omega-3 i omega-6. Ta dieta wykazuje działanie przeciwzapalne, ale jeżeli nie możesz na nią przejść, to spróbuj przynajmniej ograniczyć czerwone mięso i wyroby mięsne, takie jak kiełbasy, parówki, wędliny itd. Są prozapalne i mogą być rakotwórcze.
2. Zadbaj o jelita. Chodzi o wsparcie mikroflory jelitowej, bo to z jelit pochodzi nasze zdrowie. Prawidłowo funkcjonujące jelita zapewniają nie tylko prawidłowe trawienie, ale właściwe funkcjonowanie układu immunologicznego – budują więc odporność. Jak zadbać o jelita? Wystarczy wzbogacić dietę o kiszonki i fermentowane produkty mleczne – kefir, maślankę, jogurt naturalny. Badania wykazały, że prawidłowo funkcjonujący mikrobiom jelitowy może zwiększać odpowiedź immunologiczną na szczepionkę.
3. Nie zapomnij o błonniku. Błonnik pokarmowy działa niczym szczoteczka, która wymiata niechcianych lokatorów i resztki z końcowego odcinka układu pokarmowego. Oczyszcza więc z toksyn i poprawia funkcjonowanie jelit. Wraz z produktami probiotycznymi i tymi, które zawierają kwas mlekowy, błonnik wspiera odporność organizmu.
4. Ogranicz stres, zwalcz smutek. Przewlekły stres, depresja, nerwice – to wpływa bezpośrednie na nasze zdrowie fizyczne, zmniejszając odporność organizmu. Jak z tym walczyć? Cóż, być może gorzka czekolada i banany nie uleczą z depresji, ale dla zapracowanych i smutnych z powodu izolacji na pewno będą dobrym remedium na złe emocje, obniżające odporność.

Odpowiednia dieta, oczyszczenie jelit ze złogów, usprawnienie ich pracy – wystarczy kilka tygodni, by wprowadzone w życie nowe, zdrowe nawyki przygotowały organizm na szczepienie. A jak wspierać organizm tuż po podaniu pierwszej dawki?

  • Pij wodę. Nawadnianie organizmu to hasło, które mamy już zakodowane w głowie. Faktycznie zwłaszcza po szczepieniu warto pamiętać, by przyjmować płyny regularnie i w odpowiedniej ilości. Gorączka, ból głowy, nudności – mogą pojawić się po szczepieniu, a ich skutki zniweluje w znacznym stopniu woda, która reguluje poziom ciśnienia tętniczego i zapobiega skutkom nadmiernej utraty płynów przez organizm w trakcie gorączki.
  • Jedz lekko, lecz pożywnie. Żadnych drastycznych diet – ani dieta niskokaloryczna, ani eliminacyjna nie będzie zdrowa dla organizmu po szczepieniu. Koniecznie należy dostarczać organizmowi odpowiednich ilości białka, a także mikroelementów z warzyw i owoców.
  • Babcine sposoby na złe samopoczucie. Objawy grypopodobne? Nic tak dobrze nam nie zrobi, jak miska rosołu. Najlepiej, by był to długo gotowany wywar, koniecznie z warzywami i naturalnymi antybiotykami: cebulą, czosnkiem, imbirem, kurkumą.
  • Niski indeks glikemiczny– produkty, które nie powodują nagłego wyrzutu glukozy do krwi, są prawdopodobnie najlepsze na pierwsze dni po szczepieniu. Dlaczego? To one mają działanie przeciwzapalne. Kiedy możesz, sięgaj po brązowy ryż, pełnoziarniste pieczywo, warzywa strączkowe i zielone warzywa.
  • Błonnik i kiszonki. Jeśli wprowadzasz je na kilka tygodni przed szczepieniem, pamiętaj, by korzystać z ich dobrodziejstw także po szczepieniu, nawet przez kilka tygodni. Budowanie prawidłowej mikrobioty jelit jest czasochłonne.
  • Naturalne antybiotyki. Wspierają odporność i dbają o to, by chorobotwórcze patogeny trzymały się od nas z daleka. Warto pamiętać, by pojawiały się nie tylko wtedy, kiedy choroba atakuje, ale by były obecne w diecie na co dzień, bo to buduje nasz system do walki z chorobami. Naturalne, roślinne antybiotyki to nie tylko czosnek i cebula, ale także miód, imbir i chrzan. Coraz częściej mówi się także o właściwościach prozdrowotnych propolisu, echinacei, ekstraktu z grejpfruta i octu jabłkowego.
  • Zapomnij o żywności przetworzonej, tłustej i słodyczy. Przynajmniej na czas szczepienia warto pozwolić organizmowi, by mógł się skupić na tym, co ważne. Obciążanie go nadmiarem tłustej, przetworzonej żywności i słodyczy nie jest wskazane, a wręcz może nasilić niektóre dolegliwości.

Zobacz także:

Koktajl spalający tłuszcz. Pożegnaj dodatkowe kilogramy po świętach!

Jest ci ciężko po świętach? Anna Lewandowska mówi, jak wrócić do formy

Czy jajka można “przedawkować”? Skutki nadmiernego spożycia jajek

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułRosja za przedłużeniem porozumienia z USA ws. współpracy w kosmosie
Następny artykułWiara Krawczyka. “Gdy stanę z Chrystusem twarzą w twarz…”