A A+ A++

19 października w gdyńskich piekarniach, które przyłączyły się do akcji promującej zdrowe pieczywo, na klientów dokonujących zakupu chleba będzie czekała miła niespodzianka – worek lniany z logo Gdyni do przechowywania pieczywa wraz z ulotką podpowiadającą, na co zwracać uwagę przy wyborze chleba.//fot. Przemysław Kozłowski

16.10.2020 r.

Święto Chleba obchodzimy 16 października 2020. Jest o znakomita okazja, żeby w tym dniu podziękować piekarzom za codzienny trud i pyszny chleb, który każdego dnia czeka na nas w piekarni.

Chleb jest nieodłącznym elementem naszej kultury, towarzyszy nam od wieków, jest zakorzeniony w polskiej tradycji i zwyczajach, większość z nas nie wyobraża sobie bez niego śniadania, kolacji czy też posiłku do pracy lub szkoły.
Dobre i zdrowe pieczywo to efekt pracy doświadczonych piekarzy, którym z okazji gdyńskich obchodów Dnia Chleba należą się najlepsze życzenia i podziękowania za ich wysiłek.

– Życzmy wspólnie naszym piekarzom i pracownikom piekarni zdrowia, siły, satysfakcji z pracy, uśmiechniętych i zadowolonych klientów oraz mistrzowskich wypieków. Niech święto to będzie wyrazem naszego uznania dla Waszej pracy oraz podziękowaniem od nas, gdynian, którzy codziennie kosztują Waszych wypieków – mówi wiceprezydent Gdyni ds. jakości życia Bartosz Bartoszewicz.

Co warto wiedzieć?

Chleb towarzyszy nam od wieków, jest zakorzeniony w polskiej tradycji i zwyczajach, większość z nas nie wyobraża sobie bez niego śniadania, kolacji czy też posiłku do pracy lub szkoły. Kanapka to nieodłączny towarzysz podróży, chrupiąca bułka to sposób na szybkie zaspokojenie głodu. Dlaczego zatem w ostatnim czasie coraz częściej słyszymy, że należy ograniczyć spożycie pieczywa? Czy chleb jest zdrowy i jakie jego rodzaje rekomendują dietetycy? Jak wybrać dobry chleb? Ile pieczywa powinniśmy jeść? Na te i wiele innych pytań na temat pieczywa znajdą Państwo odpowiedzi w poniższych materiałach.

Jak wyglądają kulisy pracy piekarzy oraz jak rozpoznać dobry, pełnowartościowy chleb, opowiedzą szef kuchni Szymon Łosoś oraz cukiernik Tomasz Deker.

Chleb w różnych postaciach to ważny i często nieodłączny element naszej codziennej diety. Ale, czy faktycznie chleb jest nam potrzeby i czy warto go jeść? Czy dieta bezglutenowa to odpowiednie rozwiązanie dla każdego? Na te i inne pytanie odpowiada dietetyk Alicja Białowąs.

Często słyszymy, że spożywanie pieczywa nie idzie w parze z dbaniem o linie, a osoby uprawiające sport powinny go unikać. Czy tak faktycznie jest? Z tym i innymi mitami o chlebie w diecie sportowców rozprawia się trenerka personalna Izabela Kotlewska.

Zapraszamy do wspólnej zabawy i sprawdzenia swoich wiadomości na temat właściwości pieczywa.

Weź chleb do lnianego woreczka

– W poniedziałek 19 października w gdyńskich piekarniach, które przyłączyły się do akcji promującej zdrowe pieczywo, na klientów dokonujących zakupu chleba będzie czekała miła niespodzianka – worek lniany z logo Gdyni do przechowywania pieczywa wraz z ulotką podpowiadającą, na co zwracać uwagę przy wyborze chleba – dodaje wiceprezydent Bartosz Bartoszewicz.

Worki lniane z nadrukowanym logo Gdyni i chleby. // fot. Przemysław Kozłowski; Facebook Jadłostajnia Kolibki

Woreczki lniane są coraz częściej stosowane w celu przechowywania pieczywa i cenione ze względu na wyjątkowe właściwości. Len jest materiałem całkowicie bezpiecznym i naturalnym, nie uczula, nie elektryzuje, ma właściwości bakteriobójcze, jest ekologiczny.

Do akcji promującej zdrowe pieczywo zostali zaproszeni piekarze, których punkty sprzedaży znajdują się na terenie Gdyni.

Rekomendowanym przez dietetyków rodzajem pieczywa są wypieki z mąki pełnoziarnistej i razowej na naturalnym zakwasie. Mąka z pełnego przemiału zawiera błonnik, składniki mineralne takie jak żelazo, magnez, cynk, a także witaminy zwłaszcza B1, B2, B6 i E. Mają one niższy indeks i ładunek glikemiczny, są zatem lepszym wyborem dla osób z nadwagą i otyłością, cukrzyków, osób borykających się z insulinoopornością.

– Zdrowie i właściwe nawyki żywieniowe warto budować i wdrażać już od najmłodszych lat – mówi Bartosz Bartoszewicz, wiceprezydent Gdyni ds. jakości życia.

Święto Chleba ma na celu zwiększać świadomość i wiedzę na temat zdrowych produktów, a chleb jest jednym z nich. Dobrej jakości pieczywo jako element naszej diety wspiera prawidłowe funkcjonowanie w szkole, w pracy, w codziennym życiu.

Lista piekarni i punków sprzedaży pieczywa w Gdyni uczestniczących w akcji promującej zdrowe pieczywo w ramach obchodów Święta Chleba:

Piekarnia Cukiernia Rogalik

  • ul. Wielkopolska 32,
  • ul. Starowiejska 24A,
  • ul. Gryfa Pomorskiego 52,
  • ul. Korzenna 15a,
  • ul. pl. Górnośląski,
  • ul. Wójta Jana Radtkego 36, HALA Box 111,
  • ul. Gorczycowa 4A/3,
  • ul. Narcyzowa 1/8,

Piekarnia Bochen

  • ul. Stryjska 13,
  • ul. Morska 97,
  • ul. Chylońska 215,
  • Plac Górnośląski box 40,
  • ul. Romanowskiego 46A,
  • ul. Wójta Radtkiego box 132/133,

Piekarnia Piotr Gotowała 

  • ul. Legionów 56,
  • ul. Morska 13,
  • ul. L. Staniszewskiego 15/4,
  • ul. Abrahama 23,
  • ul. Władysława IV 61,
  • ul. Paprykowa 12/3 box 4,

Piekarnia Tradycyjna Złoty Kłos

  • ul. Inżynierska 81a,
  • ul. Bohaterów Starówki Warszawskiej 6,
  • Plac Górnośląski Box 56,

Piekarnia Tradycyjna

  • ul. Widna 1,
  • ul. Kartuska 1,
  • ul. Morska 107,
  • ul. Wiejska 1,
  • ul. Wójta Radtkego HALA  Box. 233,
  • ul. Korzenna 17/6,
  • ul. Płk. Dąbka TARG Nr 8 lokal 11,
  • ul. Unruga 44,
  • Plac Górnośląski 43 TARGOWISKO,
  • Dworzec PKP Tunel,

Piekarnia Tyrolska

  • ul. Słoneczna 2,
  • ul. 10 Lutego 16,
  • ul. Wójta Radtkego 36. lokal 38/40,
  • ul. Bosmańska 36.

Więcej informacji i ciekawych artykułów na temat chleba i jego właściwości, a także sprawdzony przepis na pyszny i zdrowy chleb, który można przygotować w domu można znaleźć na stronie Gdyńskiego Centrum Zdrowia.

Opracowanie: Gdyńskie Centrum Zdrowia

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykuł20. rocznica śmierci Franciszki Cegielskiej
Następny artykułZapewnienie całodobowej opieki w domu pomocy społecznej dla osób w podeszłym wieku