Po świętach zwykle pozostają zapasy jedzenia. Zamiast je wyrzucać, można wykorzystać do przygotowania smacznych dań. Sprawdź, co zrobić z resztkami, które wciąż zalegają w lodówce.
Zwykle na święta przygotowujemy więcej jedzenia, niż potem zjadamy
Wiesz coś więcej na ten temat? Napisz do nas
Jak wykorzystać resztki jedzenia:
- gotowane ziemniaki – na kopytka lub kluski śląskie,
- warzywa z rosołu – do sałatki warzywnej, kotletów z gotowanych warzyw, farszu do krokietów,
- białka – na bezy lub biszkopt,
- chleb – na grzanki do zupy, tosty francuskie – maczane w mleku i jajku,
- bułka – po wysuszeniu można ją zetrzeć na bułkę tartą,
- gotowane czy pieczone mięso – do farszu do krokietów czy pasztecików,
- wędliny i kiełbasy – do zrobienia pizzy, zapiekanki, tarty, omletu lub bigo-su.
- resztki świeżych warzyw – na fritattę, do zupy jarzynowej, na zapiekankę z makaronem lub ryżem
Oryginalne źródło: ZOBACZ
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS