Sumak jest wszechobecny w kuchni Bliskiego Wschodu. Podkreśla znakomicie smak warzyw strączkowych, takich jak ciecierzyca czy soczewica, ale również świetnie pasuje do mięs. Jest wykorzystywany do potrawek, sosów, zup. Bez sumaka nie zrobimy również prawdziwego hummusu, czyli pasty z ciecierzycy i sezamu. Idealnie nadaje się do marynowania mięs, które potem chcemy piec na grillu. Jagnięcina, wołowina, czy cielęcina zyskują na smaku, gdy są przyprawione sumakiem. Ta przyprawa doskonale pasuje też do owoców morza. Także sałatka, posypana sumakiem, zyskuje na smaku. Tradycyjna sałatka tabouleh, przygotowywana z kaszy kuskus i ziół bez sumaka się nie obejdzie.
Oryginalne źródło: ZOBACZ
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS