28 września w Krakowie odbyło się wydarzenie zorganizowane przez Uniwersytet Rolniczy pn. „Stół dziedzictwa kulturowego i kulinarnego Małopolski”, którym podsumowano projekt naukowy poświęcony Katalogowi Dziedzictwa Kulturowego Małopolski.
Impreza była miejscem dyskusji, a także okazją do zaprezentowania i spróbowania potraw i wyrobów z różnych zakątków Małopolski.
Wśród wystawców swoje stoiska prezentowało 15 małopolskich gmin: Biecz, Brzesko, Chrzanów, Gnojnik, Igołomia-Wawrzeńczyce, Iwkowa, Kęty, Lipnica Murowana, Liszki, Łapsze Niżne, Nowy Wiśnicz, Skawina, Proszowice, Mogilany, Niedźwiedź.
Na stoisku gminy Chrzanów można było zobaczyć proces pieczenia naszych ulubionych Ziemniaków po Cabańsku, które zostały przygotowane przez Koło Gospodyń Wiejskich z Luszowic i Mętkowa. Gospodynie częstowały chętnych kluskami tlonymi i prezentowały własne rękodzieło. Na stoisku była obecna również Lokalna Grupa Działania „Partnerstwo na Jurze”.
Wśród prezentowanych elementów dziedzictwa kulturowego dominowały lokalne produkty spożywcze: pierogi, ziemniaki zasmażane, ciasta drożdżowe, tradycyjne przetwory owocowe i warzywne, sery, wędliny itp.
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS