A A+ A++

Szatkowanie, tarcie na tarkach, krojenie, dodawanie przypraw i warzyw, a na koniec kiszenie udeptując bosymi stopami w kamionkach lub dębowych beczkach – mowa oczywiście o staropolskim sposobie na kiszenie kapusty.

Przed laty ten rytuał gromadził całe rodziny, bliskich, znajomych i sąsiadów. Nie inaczej było tym razem w świetlicy w Gogołowie. Gminny Ośrodek Kultury Sportu i Rekreacji w Świdnicy oraz Koło Gospodyń Wiejskich w Gogołowie po raz drugi już zaprosili wczoraj na Wielkie Kiszenie Kapusty.

Spotkanie, w połączeniu z przyśpiewkami, wyśmienitymi humorami, poczęstunkiem, ale także przygotowanymi przez uczestniczki i uczestników wyjątkowymi strojami, nawiązywało do miłych i smacznych tradycji. Wydarzenie cieszyło się dużymi zainteresowaniem, bo łączy i integruje pokolenia. Już dzisiaj z niecierpliwością czekamy na kolejne jego edycje.

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułMost w Milsku oficjalnie otwarty! [WIDEO]
Następny artykułProgram PO? Kidawa-Błońska: Może pan zapytać każdego Polaka