A A+ A++

Pojemniki na żywność powinny znaleźć się w każdej kuchni. Prawidłowe przechowywanie jedzenia jest niesamowicie ważne. Przedstawiamy nowoczesne rozwiązania i kilak zasad, dzięki którym produkty spożywcze nawet 5 razy dłużej zachowają swoją świeżość. 

Każdy rodzaj produktów spożywczych ma inne wymagania co do warunków, w których powinien być przechowywany. Nieodpowiednie pakowanie żywności może być przyczyną na przykład rozwoju groźnych bakterii, m.in. listerii czy śluzowców. Co warto wiedzieć? 

Produkty suchy, jak mąka, kasze, makarony, herbata, kawa mogą być przechowywane w temperaturze pokojowej, najlepiej w pojemnikach, które są szczelne i nie szkodzą zdrowiu. Podobnie jest w przypadku niektórych owoców i warzyw, m.in. pomidorów, ogórków, egzotycznych owoców, jak również pieczywa. Natomiast wędliny i ser należy przechowywać w lodówce, w specjalnych pojemnikach na żywność, a nie w folii aluminiowej lub spożywczej, które przyspieszają ich psucie i rozwój śluzowców. Świeże mięso powinno się umyć, a potem włożyć do szklanego lub ceramicznego pojemnika na żywność. 

Próżniowe pojemniki na żywność

Próżniowy pojemnik na żywność. Fot. Instagram @foodsaverpolska

Dzięki dobrym, próżniowym pojemnikom na żywność, jedzenie potrafi zachować swoją świeżość i smak nawet do 5 razy dłużej. Niektóre mają też funkcję marynowania mięsa, ryb i warzyw w ciągu kilku minut, a nie godzin. Dlatego polecamy szczególnie produkty wykonane z przeźroczystego materiału TritanTM, trwałego plastiku odpornego na plamy i zapachy, jak również pęknięcia i zarysowania. Jest szczelny, nie zawiera szkodliwego BPA i współpracuje z wieloma systemami próżniowymi. Takie pojemniki są odpowiednie do każdego rodzaju żywności.

Jak próżniowo spakować jedzenie? Próżniowe pojemniki na żywność są łatwe w obsłudze. Często mają pokrętło na pokrywce, dzięki któremu wybiera się odpowiednie ustawienie, jak np. próżniowe pakowanie żywności. Potem wystarczy podłączyć urządzenie do ręcznego pakowania próżniowego lub zgrzewarkę próżniową i nacisnąć przycisk odpowiedni przycisk. Wiele takich próżniowych pojemników na żywność ma też wygodny wskaźnik podciśnienia, który pokazuje, kiedy powietrze jest usuwane. Można je myć w zmywarce i używać w kuchence mikrofalowej. 

Zobaczcie próżniowe pojemniki na żywność i soki. 

Pojemniki na wędliny i sery z poziomymi komorami

Teraz przechowywanie wędlin i serów może być o wiele łatwiejsze. Pojemniki na żywność z kilkoma poziomymi, oddzielnymi komorami pozwolą zachować ich świeżość na dłużej. Czym się wyróżniają? Mają przeźroczystą pokrywę, która umożliwia kontrolowanie zawartości, bez potrzeby otwierania. Można kupić takie pojemniki na żywność w różnych rozmiarach i liczbą poziomów. Polecamy pojemniki na żywność z trzema częściami, które zapobiegają rozproszeniu zapachów na inne produkty. Nie zajmują dużo miejsca w lodówce i są bardzo praktyczne. Mają też profilowaną tackę, która oddziela wędliny, ser od zbierającej się na dnie wilgoci, dzięki czemu dłużej pozostają świeże, także ułatwia ich wyciąganie. 

Pojemniki do bezpiecznego przenoszenia jedzenia

Świetnym rozwiązaniem są też pojemniki na żywność, które można zabrać ze sobą w dowolne miejsce, bez obawy, że coś przecieknie albo pobrudzi torbę czy plecak. Są wyjątkowo szczelne, a przechowywana w nich żywność pozostaje świeża na dłużej. Posiadają też przegródki, które umożliwiają przenoszenie różnych produktów osobno. Idealne do zabrania ze sobą lunchu czy obiadu do pracy. 

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułW Chinach zauważono myśliwce J-10C w barwach Pakistanu
Następny artykułObok magistratu przy ul. Waszyngton pojawił się … „kotomat”. Widzieliście już tę nowość?