A A+ A++

Turecki przysmak pełen zdrowia

Chałwa to słodka przekąska rodem z Turcji. Jest symbolem gościnności i dobrobytu, a jej historia sięga aż czasów starożytnych. Wytwarzana z ziaren sezamu z dodatkiem cukru stanowi niebanalny deser o smaku, którego nie sposób z niczym porównać. Krucha, a jednocześnie rozpływająca się w ustach stanowi prawdziwy ewenement w świecie słodyczy. Fanów chałwy nie brakuje, ale warto wiedzieć, że chałwa zaspokaja nie tylko naszą ochotę na słodkie. Ma również bogate działanie prozdrowotne.

Turecka chałwa to ulubiony przysmak wielu osóbCanvaProINTERIA.PL

Sezam, będący jej głównym składnikiem, to prawdziwa skarbnica składników odżywczych. Chałwa bogata jest w zdrowe tłuszcze, przede wszystkim nienasycone kwasy tłuszczowe, które wspomagają prawidłowe funkcjonowanie serca. Sezam jest także doskonałym źródłem białka roślinnego i zawiera całą gamę witamin oraz minerałów: wapń –   dla mocnych i zdrowych kości, a także dla prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego i mięśni, magnez – który odgrywa ważną rolę w produkcji energii, regulacji ciśnienia krwi oraz wspomaganiu funkcji mięśni i nerwów, a także żelazo – niezbędne dla prawidłowego transportu tlenu w organizmie i produkcji czerwonych krwinek. Regularne spożywanie niewielkich ilości chałwy może zdecydowanie pozytywnie wpłynąć na nasze zdrowie. A gdyby tak dodać chałwy do ulubionego wypieku, czyli sernika? Spróbujcie absolutnego hitu, który jest banalnie prosty do przygotowania, czyli sernika chałwowego – z pewnością zachwyci smakiem i będzie częstym gościem na waszym stole.

Zobacz również:

Sernik chałwowy – przepis

Składniki:

Spód:
250 g kakaowych herbatników (można również użyć naturalnych)
90-100 g masła – roztopionego, ostudzonego

Masa serowa:
1 kg sera mielonego w wiaderku
180 g cukru
2 łyżeczki cukru z wanilią
4 duże jajka
200g jogurtu typu greckiego
4 łyżki mąki ziemniaczanej (około 65g)
300g pokruszonej chałwy waniliowej

Polewa:
1 szklanka śmietanki kremówki 36%
300 g pokruszonej chałwy
troszkę chałwy do posypania

Sernik chałwowy

Sernik chałwowyCanvaProINTERIA.PL

Przygotowanie:

1. Do blendera przełożyć herbatniki i zmiksować na piasek. Okruchy przesypać do miski, wlać roztopione masło, wymieszać. Masę ciasteczkową przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać i docisnąć (tortownica o śr. 25cm lub 24cm, ale z brzegiem 8 cm)
2. Do miski przełożyć ser, dodać cukier, mąkę ziemniaczaną, cukier z wanilią, jogurt i pokruszoną chałwę, wymieszać mikserem do połączenia składników.
3. Następnie do masy dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu wymieszać mikserem do połączenia składników.
4. Gotową masę serową wylać na spód w blaszce i ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 160°C na funkcji góra – dół przez około 30 minut. Po tym czasie zwiększyć temperaturę do 170°C i piec jeszcze przez około 40 minut. Po upieczeniu sernik można zostawić w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach na około 15 minut.
Sernik wyjąć z piekarnika i odstawić go na około 2-3 godziny do ostudzenia.
5. Do rondelka wlać śmietankę, dodać pokruszoną chałwę, postawić na ogniu i podgrzewać, cały czas mieszając, aż masa trochę zgęstnieje i zrobi się jednolita.
6. Gotową polewę wylać na ciasto w blaszce i wyrównać. Sernik odstawić, aż polewa ostygnie. Następnie wstawić go do lodówki na parę godzin, ja wstawiłam go na całą noc.
7. Schłodzony sernik ostrożnie wyjąć z blaszki. Nożem oddzielić ciasto od brzegów blaszki i zdjąć obręcz. Sernik można posypać odrobiną chałwy.

Smacznego!

Przepis na prosty sernik z trzech składnikówInteria Kulinaria

INTERIA.PL

Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?

Dołącz do nas … czytaj dalej
Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułCaritas Polska przekaże żywność 262 tys. potrzebującym
Następny artykułNBA: Shai i Jokić nie do zatrzymania, LeBron coraz bliżej rekordu, błysk Sabonisa