A A+ A++

Naukowcy z Harvard T. H. Chan School of Public Health i innych uniwersytetów opublikowali wyniki badań, z których wynika, że znaleźli sposób na zapobieganie groźnej chorobie jaką jest demencja. Badania wciąż trwają, ale wszystko wskazuje na to, że jedna, drobna zmiana w diecie może pomóc nam uchronić się przed tą wyniszczającą chorobą.

Demencja, zwana również otępieniem starczym to choroba, w przebiegu której u pacjenta dochodzi do postępującego upośledzenia funkcji intelektualnych oraz problemów z pamięcią, spowolnienia myślenia, różnego rodzaju zaburzeń zachowania. Według statystyk objawy demencji pojawią się u około 6 proc. osób w wieku 60 lat oraz 25 proc. osób po 85. roku życia, a ryzyko tej choroby zwiększają:

  • wodogłowie,
  • guzy mózgu,
  • choroba Creutzfeldta-Jacoba,
  • krwiaki pourazowe,
  • padaczka,
  • niedobory pokarmowe (kwasu foliowego czy witaminy B1),
  • choroby tarczycy,
  • choroby wątroby,
  • alkoholizm,
  • przyjmowanie niektórych leków.

Demencja jest niestety chorobą nieuleczalną, ale można łagodzić jej objawy tak, by poprawić jakość życia chorego. W farmakoterapii zastosowanie mają lęki zwiększające poziom acetylocholiny, czyli substancji przekaźnikowej układu nerwowego, odpowiedzialnej m.in. za procesy pamięciowe i zdolność uczenia się. Drugim elementem terapii są ćwiczenia mózgu takie jak:

  • rozwiązywanie krzyżówek, sudoku i łamigłówek,
  • gra w gry planszowe,
  • gra w szachy, warcaby czy karty. 

Demencja to poważna choroba, której warto zapobiegać, dbając o aktywność umysłową, ćwicząc, spotykając się z innymi ludźmi i stosując zdrową, dobrze zbilansowaną dietę. Amerykańscy naukowcy właśnie udowodnili, że włączając do niej popularny produkt, możemy skutecznie zapobiegać tej wyniszczającej chorobie. 

Zaskakujący sposób na demencję. Naukowcy już wiedzą jak jej zapobiegać

Naukowcy z Harvard T. H. Chan School of Public Health i innych uniwersytetów przeanalizowali dane dotyczące stanu zdrowia grupy liczącej ponad 92 tys. dorosłych na przestrzeni 28 lat. Średni wiek uczestników badania wynosił 56 lat i żaden z nich nie chorował na chorobę serca ani nowotwór.

Badania wykazały, że u osób, które spożywały ponad siedem gramów oliwy z oliwek dziennie, ryzyko śmierci spowodowanej demencją było aż o 28 proc. niższe w porównaniu do osób, które spożywały ją rzadko lub wcale!

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułOgier na czele, polecenia dla Tanaka
Następny artykułMistrzostwa Europy odbyły się w Piotrkowie! [FOTO]