Czy wiesz, że uwielbianą przez szefów kuchni metodę sous vide możesz też wypróbować we własnej kuchni? Przygotowaliśmy miniporadnik, w którym wyjaśnimy Ci, na czym to polega i czego będziesz potrzebować na start. Zobacz!
Na czym polega gotowanie sous vide?
Pochodzący z języka francuskiego zwrot sous vide oznacza w próżni – i to doskonale oddaje charakter tej metody gotowania. Polega ona na zapakowaniu składników w woreczki próżniowe i przygotowywaniu ich w kąpieli wodnej w określonej, niższej niż zwykle temperaturze, ale za to przez dłuższy czas. Jak długo może trwać taki proces? W przypadku drobiu gotowanego w 65-71°C od 30 minut do nawet 8 godzin. Danie z twardej wołowiny należy przyrządzać w 58-60°C przez 3-24 godziny. Jeśli chcesz zjeść wieprzowinę sous vide, powinieneś przygotować się na jeszcze dłuższy czas oczekiwania – od 3 do nawet 48 godzin w temperaturze 65-66°C.
Jak widać, ta metoda gotowania nie jest przeznaczona dla niecierpliwych i lubiących spędzać w kuchni jak najmniej czasu. Czy opłaca się poświęcać tyle czasu na przygotowywanie posiłków? Oczywiście! Jakie zalety niesie za sobą gotowanie sous vide?
- Dania zachowują soczystość i pełnię smaku oraz aromatu bez używania dużej ilości przypraw.
- Ze względu na niską temperaturę składniki tracą mniej wartości odżywczych niż zazwyczaj.
- Gotowaniu nie towarzyszą intensywne zapachy, nawet w przypadku ryby, co docenią posiadacze kuchni otwartych na salon.
- Redukcja masy mięsa podczas gotowania sous vide jest bardzo mała, zatem gotowe danie ma niemal taką samą objętość jak przed obróbką termiczną.
- Zamknięte w woreczku strunowym produkty cechują się przedłużoną trwałością, o ile nie otworzysz woreczka i nie wpuścisz do środka powietrza.
Czego potrzebujesz, by gotować próżniowo w domu?
Na dobrą sprawę, do gotowania metodą sous vide nie potrzebujesz wielu akcesoriów. Wystarczą Ci:
- cyrkulator sous vide – przyczepia się go do ścianki garnka w taki sposób, by jego końcówka była zanurzona w wodzie. Jego zadanie polega na utrzymywaniu stałej temperatury wody oraz jej cyrkulacji,
- zgrzewarka do pakowania próżniowego – przy użyciu której zamkniesz składniki w próżniowym woreczku,
- duży garnek – w którym zmieścisz woreczek z potrawą.
Jeśli zamierzasz często korzystać z opcji sous vide w swojej kuchni, możesz rozważyć zakup profesjonalnego urządzenia, takiego jak szuflada do pakowania próżniowego. Przeznaczone do zabudowy urządzenie możesz łatwo wpasować w wystrój wnętrza, bez obawy o utratę jego estetyki. Modele Electrolux są kompatybilne z woreczkami o standardowych wymiarach, których zakup nie przysporzy trudności. Co więcej, pakowanie próżniowe wykorzystasz także w inny sposób niż do gotowania sous vide – zapakujesz w ten sposób mrożonki, ekspresowo zamarynujesz mięso w zaledwie kilka minut, a nawet szczelnie zamkniesz szklane słoiki.
Co możesz przygotować w ten sposób?
Z potrawami sous vide kojarzy się najbardziej mięso. Przygotowywane w ten sposób potrawy z drobiu, wieprzowiny, wołowiny czy cielęciny zaskakują delikatnością i soczystością, a jednocześnie zwartą teksturą oraz wyśmienitym smakiem.
Możesz jednak wykorzystać tę metodę również w przypadku dań z ryb oraz mięs. Wystarczy tylko dobrać do nich odpowiednią temperaturę – ryby ok. 60°C, warzywa do 85°C – a efekt z pewnością pozytywnie Cię zaskoczy!
Materiał partnera
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS