To szybki i łatwy przepis na wykwintny obiad. Mięso kaczki nie wymaga intensywnego przyprawiania. Wystarczy sól, pieprz i majeranek. Smaku doda też sos pomarańczowy i pietruszka.
2 kacze piersi
sól
pierz
majeranek
pietruszka do przybrania (opcjonalnie)
Pierś z kaczki wyjmij z lodówki na co najmniej godzinę przed przygotowaniem. To ważne, by mięso osiągnęło temperaturę pokojową przed smażeniem (wtedy zachowa soczystość). Umyj piersi, osusz papierowym ręcznikiem. Skórkę natnij w sporą kratkę (1 cm na 1 cm), w nacięcia wetrzyj sól, pieprz i majeranek. Połóż piersi na zimnej patelni i podgrzewaj stopniowo wytapiając skórkę. W sumie potrwa to ok. 12 minut. Następnie przewrócić mięso skórką do góry i podsmażyć ok.3 minuty. Potem przełóż mięso do brytfanki lub naczynia żaroodpornego i włóż do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika na ok.10 minut. Po upieczeniu wyjmij piersi z piekarnika i ułóż skórą do góry. Mięso musi odpocząć przed pokrojeniem ok. 5 min., aby nie wypłynęły z niego wszystkie aromatyczne soki. Na koniec polewamy piersi sosem i – jeśli lubimy – przybieramy pietruszką.
Sos:
sok wyciśnięty z 2 pomarańczy
1-1,5 łyżki cukru
1 łyżeczka octu balsamicznego
1 łyżka zimnego masła
szczypta soli
Do garnuszka z wsypujemy cukier i stawiamy na ogniu. Gdy uzyska kolor jasnozłoty, wlewamy sok z pomarańczy. Mieszamy intensywnie, by odkleić karmel od dna garnka – karmel zacznie się rozpuszczać w gorącym soku. Sos redukujemy. Zestawiamy z ognia i dodajemy zimne masło (zagęści sos). Czekamy, aż się rozpuści, mieszając od czasu do czasu. Dodajemy sól oraz ocet balsamiczny
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS