A A+ A++

Słoninę przetapiano na smalec, wędzono lub konserwowano w solance, dodawano do kiełbas i innych wędlin, była również ważnym składnikiem licznych potraw, choćby kultowego grochu ze słoniną, przez wieki stanowiącego niezbędny element uczty szlacheckiej (wielkim wielbicielem tego prostego dania, przyrządzanego z ugotowanego i przetartego grochu, z dodatkiem stopionej słoniny, był m.in. król Zygmunt III Waza).

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułLiga Mistrzów siatkarzy: Jastrzębski Węgiel – Hebar Pazardżik. Transmisja TV i stream online
Następny artykułWiemy gdzie ulokowała ponad 8 mln „kreatywna” księgowa