A A+ A++

Jest mniej popularna od mięsa indyczego, kaczego czy kurzego, za to jej mięso uchodzi za bardziej szlachetne. Gęsina. Szczyt sezonu na nią przypada na późną jesień.

W staropolskiej kuchni dania z gęsi były bardzo popularne w okresie jesienno-zimowym. Na polskich stołach pojawiły się one już w XVII wieku. Popularna była gęś pieczona, wędzona, a także gęsi pasztet i smalec.

Spróbujcie pieczonej piersi z gęsi z jabłkami:
SKŁADNIKI:
1 kg podwójnej piersi z gęsi (z kością)
2 jabłka
4-5 łyżeczek majeranku
6 ząbków czosnku
sól
pieprz

WYKONANIE:
Dzień przed pieczeniem pierś z gęsi zalewamy 3 litrami wody z 2 łyżkami soli i zostawiamy na kilkanaście godzin. Dzięki temu mięso po upieczeniu będzie bardziej soczysta.
Jabłka kroimy w ćwiartki, wkładamy do brytfanny i mieszamy z połową majeranku i czosnku. Solimy i pieprzymy.
Skórkę gęsi nacinamy na krzyż, głęboko, aż do mięsa. Mięso obsypujemy majerankiem, dodajemy soli i pieprzu oraz przeciśnięty przez praskę czosnek
Pieczemy pod przykryciem w 200 stopniach przez godzinę. Później bez przykrycia przez minimum 60 minut w 170 stopniach. Po upieczeniu zostawiamy na chwilę, żeby mięso odpoczęło

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułDożywotnie emerytury dla piłkarzy. Parlament przegłosował projekt ustawy
Następny artykułTOP 10 najlepszych smartfonów do gier mobilnych na rok 2020