A A+ A++

Ser to jeden z tych składników, bez którego trudno wyobrazić sobie dobrą pizzę. I choć receptura przyrządzania tej potrawy ulegała zmianom przez lata, to właśnie obecność sera była zawsze jednym ze stałych elementów. Dziś nie musimy ograniczać się już do jednego gatunku, a szeroki wybór w menu pizzerii pozwala na wybór produktu, który najbardziej odpowiada naszym upodobaniom. Po który z nich najlepiej sięgnąć? Sprawdźmy.


,Ser mozzarella – siła tradycji

Ser, od którego wszystko się zaczęło. Mozzarella, obok sosu pomidorowego i bazylii stanowiła podstawowy składnik pierwszej margherita, która powstała w 1898 roku. Od tamtego czasu króluje wśród miłośników tej potrawy i nic nie wskazuje na to, by miało się to zmienić. Co stanowi o jego sukcesie? Przede wszystkim wyjątkowa konsystencja – mozzarella doskonale roztapia się na  okrągłym spodzie. Jej smak jest subtelny – doskonale współgra z pozostałymi składnikami. A do tego ten wyjątkowy aromat. Rozwiązanie, które kochają zarówno fani tradycyjnej pizzy, jak i miłośnicy jedzeniowych eksperymentów.

Grecki ser feta

Włoski przysmak z grecką serową nutą? Dlaczego nie! Mozzarella to nie jedyny gatunek sera, który doskonale nadaje się do pizzy. Miłośnicy fety także nie będą zawiedzeni. Oczywiście w tym przypadku warto zatroszczyć się o odpowiedni dobór składników – nie każdy dodatek będzie współgrać z jej charakterystycznym smakiem. Świetnym rozwiązaniem może być np. dodanie oliwek do pizzy. Pamiętajmy też, że feta jest bardziej słona niż inne gatunki sera. W dodatku nie ulega roztopieniu tak mocno jak inne sery – po upieczeniu będzie mieć postać niewielkich kawałków.  

Odrobina góralskiej fantazji?

Na koniec mamy też propozycję dla miłośników polskiej kuchni. Na pizzy wcale nie musi wylądować tylko włoski ser. Czasem warto poeksperymentować, by odkryć nieznane dotąd połączenie smaków. Pizza z góralskim oscypkiem? Jak najbardziej! Wędzony ser doda potrawie wyrazistego smaku i charakteru. Skoro królują polskie klimaty, to może warto połączyć go np. z żurawiną? Taka potrawa z pewnością zadowoli wielu smakoszy rodzimej kuchni.

W Dominium wybór należy do Ciebie  

Decydując się na ofertę pizzerii Dominium w Poznaniu, można wybrać ser według własnych upodobań. W menu restauracji nie brakuje propozycji, które zadowolą każde podniebienie. A tych, którzy lubią testować nowe smaki, zachęcamy do skomponowania własnej, wyjątkowej pizzy. Może w ten sposób powstanie przysmak, który podbije serca milionów?  

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułMąż wyciągnął kilof, zdążyła zabarykadować się w pokoju. “Boję się każdego dnia”
Następny artykułTrudne przygotowania Jastrzębskiego Węgla do Ligi Mistrzów