Wypróbujcie przepis na pyszne, warzywne danie. Jego przygotowanie nie zajmie Wam wiele czasu.
- 300 g buraków
- 300 g batatów
- 1 czerwona cebula
- 1,5 łyżki oliwy
- 50 g orzechów lub pestek dyni (użyłam orzeszków pinii)
- 2 garście jarmużu
- szczypta płatków chili
- opcjonalnie 80 g sera feta lub sera pleśniowego (użyłam gorgonzoli)
- 1 awokado
- ½ owocu granatu (użyłam malin)
SOS:
- 1 łyżka pasty z sezamu lub orzechów
- 2 łyżeczki miodu
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżka soku z cytryny
WYKONANIE:
Piekarnik nagrzać do 200 stopni C. Buraki i bataty obrać, pokroić w kosteczkę (buraki w mniejszą kostkę). Cebulę obrać i pokroić. Warzywa włożyć do formy do pieczenia, doprawić solą, pieprzem i skropić 1 łyżką oliwą. Wstawić do piekarnika i piec przez 20 minut. Wyjąć i lekko przemieszać warzywa. Rozłożyć na wierzchu posiekane liście jarmużu, dodać orzechy lub pestki dyni, posypać chili i skropić oliwą. Dodać pokrojoną w kosteczkę fetę lub ser pleśniowy. Piec przez 10 minut. Awokado obrać, usunąć pestkę i pokroić na kawałki, dodać do upieczonych warzyw. Posypać granatem lub malinami. Wymieszać składniki sosu i polać po sałatce. Najlepiej smakuje na gorąco, od razu po przygotowaniu.
Przepis pochodzi z portalu Kwestia Smaku.
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS