A A+ A++

Wypróbujcie przepis na pyszne, warzywne danie. Jego przygotowanie nie zajmie Wam wiele czasu.

SKŁADNIKI:

  • 300 g buraków
  • 300 g batatów
  • 1 czerwona cebula
  • 1,5 łyżki oliwy
  • 50 g orzechów lub pestek dyni (użyłam orzeszków pinii)
  • 2 garście jarmużu
  • szczypta płatków chili
  • opcjonalnie 80 g sera feta lub sera pleśniowego (użyłam gorgonzoli)
  • 1 awokado
  • ½ owocu granatu (użyłam malin)

SOS:

  • 1 łyżka pasty z sezamu lub orzechów
  • 2 łyżeczki miodu
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżka soku z cytryny

WYKONANIE:
Piekarnik nagrzać do 200 stopni C. Buraki i bataty obrać, pokroić w kosteczkę (buraki w mniejszą kostkę). Cebulę obrać i pokroić. Warzywa włożyć do formy do pieczenia, doprawić solą, pieprzem i skropić 1 łyżką oliwą. Wstawić do piekarnika i piec przez 20 minut. Wyjąć i lekko przemieszać warzywa. Rozłożyć na wierzchu posiekane liście jarmużu, dodać orzechy lub pestki dyni, posypać chili i skropić oliwą. Dodać pokrojoną w kosteczkę fetę lub ser pleśniowy. Piec przez 10 minut. Awokado obrać, usunąć pestkę i pokroić na kawałki, dodać do upieczonych warzyw. Posypać granatem lub malinami. Wymieszać składniki sosu i polać po sałatce. Najlepiej smakuje na gorąco, od razu po przygotowaniu.

Przepis pochodzi z portalu Kwestia Smaku.

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułKryzys migracyjny u granic USA. Stany Zjednoczone planują masowe deportacje
Następny artykułPiłkarski Turniej Szóstek oraz Plenerowy Turniej FIFY. Zapisy