Zależy nam, by nasza dieta była jak najbardziej wartościowa i staramy się tak komponować posiłki, by dostarczały nam najwięcej zdrowych składników. Dodatkowo wspomagamy organizm różnymi suplementami. Jednak takie bogactwo nie zawsze nam służy.
W czasach, w których wszyscy się śpieszą, jedzenie zaczyna przypominać zwykłą czynność zapełnienia żołądka, a nie odżywianie organizmu, któremu powinno służyć. Taki styl życia staje się naszym przyzwyczajeniem i z czasem może rujnować naszą kondycję zdrowotną.
Często przyczyną naszego gorszego samopoczucia bywają, wynikające z “tankowania” naszego organizmu, niedobory witamin i minerałów. Powszechnym sposobem zmiany tej sytuacji jest sięganie po suplementy. Niewielu z nas wie jednak, że aby miały one szansę zadziałać, niezbędne jest zwrócenie uwagi na jakość jedzenia, ale i sposób łączenia z nimi pokarmów.
Okazuje się, że ta wiedza jest kluczowa, jeśli nie chcemy odczuwać zmęczenia ani narazić się np. na wypadanie włosów. Przyda się także, gdy chcemy wesprzeć pracę układu nerwowego, czy uniknąć anemii.
Selen (np. w orzechach brazylijskich, grzybach) chroni nas przed nowotworami i wspomaga pracę tarczycy. Nie powinien znaleźć się na jednym talerzu z wyrobami cukierniczymi. Bardzo dobrze wchłania się w obecności witamin rozpuszczalnych w tłuszczach – A, D, E i K.
Żelazo (np. w wątróbce, natce) zapewnia nam m.in. energię i siłę, ponieważ odpowiedzialne jest za wytwarzanie hemoglobiny dostarczającej tlen do komórek. Żelaza, szczególnie tego w postaci tabletek, lepiej nie łączyć z wapniem, magnezem i miedzią.
Suplement zawierający tylko żelazo powinien być przyjmowany osobno nawet 2 godziny po posiłku. Nie powinno się popijać go herbatą ani kawą – występujące w nich taniny wchodzą w reakcję z tym pierwiastkiem i utrudniają jego wchłanianie.
Produktów bogatych w żelazo nie należy łączyć również z takimi produktami jak: płatki owsiane, kakao, tofu, siemię lniane czy kukurydza, ponieważ zawierają one kwas fitynowy, który, wiążąc żelazo, powoduj … czytaj dalej
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS