A A+ A++

W Neapolu brakuje piekarzy pizzy, czyli pizzaioli, i innych pracowników pizzerii. “Na całym świecie mówi się o neapolitańskiej pizzy, a u nas brakuje rąk do pracy” – podkreśla stowarzyszenie reprezentujące tę grupę zawodową. Podobna sytuacja panuje też w innych częściach Włoch.

Rynek pizzy z problemami. We Włoszech brakuje rąk do pracy
fot. gwozdeff / / Shutterstock

Kryzys związany z brakiem pracowników w pizzeriach w kraju jest poważny; potrzebni są młodzi ludzie w sektorze, który jest “w znakomitej kondycji i reprezentuje rynek wart na świecie miliardy euro” – powiedział w piątek prezes Stowarzyszenia Prawdziwej Pizzy Neapolitańskiej Antonio Pace.

Jak podkreślił, “młodzi ludzie mają przyszłość” w tej gałęzi gastronomii.

“Potrzebni nam są pracownicy. I nie zapominajmy również o tym, że także za granicą nasz sektor rozwija się w sposób niebywały. Obroty są znaczne i stanowią dodatkowy bodziec jeśli chodzi o zatrudnienie” – wyjaśnił prezes stowarzyszenia piekarzy pizzy.

“Oczywiście – przyznał – zdaję sobie sprawę z tego, że praca jest ciężka i wymaga poświęcenia, bo wykonuje się ją wtedy, gdy inni się bawią i odpoczywają”.

Zachęcając młodzież do pracy w pizzeriach Pace zapewnił, że daje ona wielką satysfakcję, także finansową.

Do jego apelu przyłączył się szef wydziału do spraw przedsiębiorczości we władzach regionu Kampania Antonio Marchiello.

Według danych z listopada zeszłego roku we Włoszech brakuje około 20 tysięcy piekarzy pizzy.

Z Rzymu Sylwia Wysocka(PAP)

sw/ fit/

Źródło:PAP
Tematy
Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułУ низці міст Словаччини протестують проти проросійського Фіцо
Następny artykułSpotkanie Wigilijno-Noworoczne w Tryńczy – Zaproszenie!