A A+ A++

To trójwarstwowe ciasto z jabłkami i konfiturą z płatków róż smakuje wybornie. W 2016 roku wpisano je oficjalnie na listę produktów tradycyjnych województwa małopolskiego.

Składniki:

  • 500 g mąki krupczatki
  • 100-150 g masła
  • 150 g margaryny
  • 100 g cukru pudru
  • 10 g otartej skórki z cytryny
  • 4-5 szt. żółtek (gotowane lub surowe)
  • 200 g konfitury z róży
  • 1,5 kg kwasowych jabłek (antonówki)
  • 100 g rodzynek
  • 30 g smażonej skórki pomarańczowej
  • cukier do smaku
  • cynamon do smaku
  • 1 op. cukru wanilinowego
  • 30 g cukru pudru do posypania lub lukier
  • 250 g cukru pudru
  • 2 szt. białka
  • olejek różany (kilka kropli)

Wykonanie:

Sporządzić ciasto kruche: żółtka oddzielić od białek, razem z cedzakiem włożyć  do rondla z wrzącą wodą w takiej ilości, aby były przykryte wodą, trzymać ok.15 minut  w temp. 80°C, wyjąć, schłodzić, przetrzeć przez sito. Mąkę przesiać na stolnicę i bardzo dokładnie posiekać z tłuszczem, dodać żółtka (mogą być surowe), przesiać cukier puder i otartą skórkę cytrynową, szybko zagnieść rozcierając dłońmi dokładnie wszystkie składniki w gładką, jednolitą masę. Zostawić w chłodnym miejscu na 15 min. pod przykryciem. Podzielić na 2 części: jedną wywałkować na grubość 0,75-1 cm, włożyć do nagrzanego piekarnika i dobrze podpiec w temperaturze 200°C, schłodzić. Posmarować konfiturą z róży. Jabłka umyć, obrać, poszatkować na cienkie plasterki, przyprawić do smaku cukrem, cynamonem, cukrem wanilinowym, dodać skórkę pomarańczową i rodzynki, rozłożyć równo na podpieczonym placku, przykryć resztą ciasta i upiec na złoty kolor w temperaturze 200°C. Placek wyjąć, oprószyć cukrem pudrem, można polukrować: białka połączyć z cukrem pudrem i ucierać do białości, na koniec dodać kilka kropel olejku różanego i rozsmarować na letnim placku. Podawać na zimno lub ciepło, można z lodami, bitą śmietanką lub adwokatem lub udekorowane melisą, goździkiem, skórką pomarańczową.

Przepis ze strony dolinakarpia.org

Czy wiesz, że…

Historia przygotowywania radoczańskiego jabłecznika we wsi Radocza (w gminie Tomice w powiecie wadowickim) sięga kilku pokoleń wstecz. Według opowieści mieszkańców wsi, pewna praprababcia służyła w młodości na dworze w Galicji. Była dobrą kucharką i na Wigilię piekła strudel z jabłkami, do którego dodawała konfiturę z płatków róży. To dawało rewelacyjny smak i aromat. Kucharka wpadła więc na pomysł, by ten aromat i smak róży wykorzystać w zwykłym jabłeczniku na kruchym cieście, z jabłkami pokrojonymi w plasterki (jak w strudlu).

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułKolonie, obozy i półkolonie wakacyjne po nowemu. Co dla dzieci z Tomaszowa?
Następny artykułDziś obchodzimy Dzień Rodzicielstwa Zastępczego