Szacowany czas czytania: 01:10
Szczawiówka na początku 2016 roku została wpisana na listę produktów tradycyjnych w kategorii Gotowe dania i potrawy w woj. kujawsko-pomorskim. Zupa szczawiowa jest znana w całej Polsce, u nas prosty przepis.
Zupa szczawiowa, czego potrzebujemy?
- 1 łyżka masła
- 1 cebula
- 1 marchewka
- 1/2 pietruszki
- 3 ziemniaki
- bulion jarzynowy lub drobiowy
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 2 pęczki liści szczawiu
- 125 ml śmietanki 30%
- natka pietruszki lub koperku
- jajka na twardo do podania
W garnku na oliwie szklimy cebulę pokrojoną w kostkę. Gdy się zeszkli, dodajemy obraną i pokrojoną w słupki marchewkę oraz pietruszkę. Smażymy około 5 minut. Teraz dodajemy ziemniaki pokrojone w kostkę i też chwilę smażymy.

Kolejnym krokiem jest dolanie gorącego bulionu, około 1,5- 2 litrów. Doprawiamy oregano, solą i pieprzem, gotujemy około 10 minut, aż warzywa będą miękkie.
Zupa szczawiowa. Czas na szczaw
Umyty i pokrojony drobno szczaw wrzucamy do gorącej zupy, gotujemy 2 minuty, by po tym czasie, należy zupę zabielić śmietanką i dodać posiekaną natkę pietruszki lub koperek.

Smacznego!
Czytaj także:
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS