Wypróbujcie przepis na wilgotne i rozpływające się w ustach muffiny z dodatkiem kremu śmietankowego z serkiem mascarpone. Najlepiej smakują udekorowane sezonowymi owocami.
SKŁADNIKI na około 20 muffin:
- 4 średnie marchewki (2 szklanki startej)
- 1 i 1/2 szklanki mąki
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- szczypta soli
- przyprawy: 1 łyżeczka cynamonu, 1/2 łyżeczki imbiru, 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 3/4 szklanki oleju roślinnego
- 4 średnie jaja
- 1 szklanka brązowego cukru
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub 1 łyżka cukru wanilinowego
- garść sezonowych owocowych do dekoracji np. malin, borówek lub ostrężyn
Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Marchew obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, odmierzyć 2 szklanki. Do miski przesiać mąkę razem z proszkiem do pieczenia, sodą, solą oraz z przyprawami. W drugiej, większej misce wymieszać (rózgą lub mikserem na wolnych obrotach): olej, jajka, cukier, tartą marchewkę, ekstrakt z wanilii. Następnie wymieszać za pomocą łyżki z mieszaną z mąki. Masę wyłożyć do papilotek umieszczonych w formie, ustawić na kratce w piekarniku i piec przez 25 minut (aż patyczek włożony w środek ciastka będzie czysty). Udekorować kremem mascarpone i owocami (u mnie były to ostrężyny).
KREM MASCARPONE:
250 gramów serka mascarpone
200 gramów śmietanki 30%
20 gramów cukru pudru
W misce umieszczamy mascarpone, śmietanę i cukier puder. Miksujemy przez chwilę do momentu powstania jednolitej, kremowej masy. Gotowy krem przekładamy do rękawa cukierniczego i dekorujemy wystudzone muffiny. Przechowujemy w lodówce.
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS