Pojemniki na przyprawy – zapewnią dłuższą świeżość
Trudno znaleźć kuchnię bez przypraw. Często nie widać ich gołym okiem, ale to właśnie one nadają potrawom smak i aromat. Kluczowe jest odpowiednie przechowywanie przypraw, dzięki czemu nie stracą swojego aromatu i walorów spożywczych. Kupowane przyprawy najczęściej znajdują się w papierowych torebkach, które łatwo się rozrywają, zawartość się rozsypuje, a to co zostanie w torebce wietrzeje. Warto zadbać o sposób przechowywania. Sprawdzą się pojemniki, słoiczki lub suwaki spożywcze, które pozwolą zamknąć przyprawę w opakowaniu. Pojemniki na przyprawy staną się też świetną dekoracją na kuchennym blacie, a w szafce czy szufladzie zapewnią porządek.
Pojemniki na przyprawy Fot. shutterstock
Sposoby na przechowywanie
Przechowywanie przypraw w papierowych i foliowych torebkach pozostawia wiele do życzenia. To opakowania, które gdy raz otworzymy tracą swoją szczelność, przez co aromat szybko ucieka. Używanie przyprawy z tego opakowania kolejnym razem ma zdecydowanie mniejszy sens. Warto mieć na uwadze, że nie ma sensu kupowania wielu przypraw ‘na zapas’, najlepiej mieć w kuchni jedynie te, po które często sięgamy i dokupować na bieżąco.
Niektóre przyprawy, takie jak gałka muszkatołowa czy gorczyca mają też inne wymagania co do przechowywania i są podatne na jełczenie. Najlepszym sposobem jest przechowywanie przypraw w specjalnych pojemnikach i ich opisywanie na wieczku. Miej na uwadze, że do danych pojemników zawsze wkładamy te same przyprawy i zioła – pojemniki chłoną ich zapachy.
Warto mieć na uwadze, by nie zostawiać przypraw w pobliżu źródeł ciepła: kaloryfera, kuchenki czy na parapecie. Słońce również im nie służy. Unikać należy także okolic zlewu – wilgoć i ciepło pozbawiają przyprawy cennych właściwości.
Pojemniki na przyprawy Fot. shutterstock
Jakie pojemniki na przyprawy wybrać?
Świetnie sprawdzą się słoiczki na przyprawy. Są one szczelne, zabezpieczone przed wilgocią, powietrzem i molami spożywczymi. Słoiczki kupić możemy w każdym sklepie z wyposażeniem gospodarstwa domowego. Dostępne są pojedynczo, w różnych rozmiarach, kupić można je również jako cały komplet. Dobrze wyglądają ustawione na specjalnej półce na przyprawy, w szufladzie lub na stojaku obrotowym. Najlepiej wybrać pojemniki o tym samym kształcie i tej samej wielkości.
Dobrze sprawdzą się także ceramiczne pojemniki na przyprawy. Świetnie się prezentują, a ceramika zapewnia dłużą świeżość i odpowiednią ochronę przed wilgocią i insektami. Ciekawie prezentują ceramiczne pojemniki z drewnianymi lub bambusowymi przykrywkami. Alternatywą będą także pojemniki na przyprawy wykonane z porcelany – idealne do rustykalnych i klasycznych kuchni.
Popularnością cieszą się też metalowe pojemniki na przyprawy, które pasują do każdej aranżacji, zgrywają się ze sprzętami kuchennymi i po prostu stylowo się prezentują. Warto wybrać pojemniki na przyprawy w zestawie, najlepiej obrotowe, dzięki czemu możemy przechowywać je na blacie kuchennym, są łatwo dostępne, a zajmują mało miejsca.
Jeśli szukasz taniej alternatywy na przechowywanie przypraw pomyśl o modelach plastikowych. Kosztują kilka złotych, są wytrzymałe, lekkie, łatwo utrzymać je w czystości. Jednak nie będą one zbyt dobrą ozdobą kuchennego blatu czy półki.
Nie masz miejsca na przechowywanie pojemników i pudełek? Jeżeli decydujesz, że pozostawiasz przyprawy w oryginalnych torebkach i foliach, zadbaj o szczelne zamknięcie. Sprawdzą się klipsy lub klipsy z etykietami i nazwami przypraw, wtedy można ułożyć przyprawy w koszyku z przegrodami i porządek gotowy.
Pojemniki na przyprawy Fot. shutterstock
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS