Dzisiaj w kąciku kulinarnym podajemy przepis na kruche rogaliki z marmoladą. Są mięciutkie, delikatne i rozpływają się w ustach. Doskonałe na podwieczorek, do kawy, mleka lub herbaty.
Składniki:50 dkg mąki pszennej, 3 łyżki stołowe śmietany, 25 dkg margaryny, 2 łyżki stołowe cukru pudru, 25 dkg marmolady wieloowocowej, 5 dkg drożdży, jajko, łyżeczka proszku do pieczenia, czekolada.
Przygotowanie: Z mąki, margaryny, jaja, śmietany, cukru pudru, proszku do pieczenia i drożdży zagniatamy ciasto. Owijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki. Schłodzone ciasto dzielimy na kilka kawałków, które rozwałkowujemy na okrągłe placki, o grubości około 3-4 mm. Dzielimy je na niewielkie trójkąty (najlepiej kroić nożem od środka do brzegów rozwałkowanego ciasta – tak jak pizzę). Na każdy nakładamy porcję marmolady, a następnie zwijamy od szerszego końca do środka, otrzymując rogaliki. Pieczemy w piekarniku, nagrzanym do temp, 180 st., aż się lekko zarumienią. Dekorujemy polewą przygotowaną z rozpuszczonej czekolady.
aw
Artykuł przeczytano 12 razy
Last modified: 4 czerwca, 2020
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS