A A+ A++

Łosoś marynowany gravlax to przystawka rodem ze Skandynawii. Danie przyrządza się z surowego łososia peklowanego w soli z dodatkiem cukru i koperku.

Wiesz coś więcej na ten temat? Napisz do nas

SKŁADNIKI:

  • 1 kg łososia surowego
  • 7 łyżek soli morskiej
  • 7 łyżek cukru
  • 3 łyżki białego pieprzu
  • duży pęczek koperku

PRZYGOTOWANIE:
Umyty i osuszony koperek drobno siekam i przesypuję do miski.Do koperku dodaję sól morską, biały pieprz i cukier. Wszystko dokładnie mieszam. Płat łososia przekrawam na pół. Jedną połówkę wkładam do szklanego naczynia skórą do dołu i posypuję koperkiem z przyprawami. Drugą połówką przykrywam łososia w naczyniu skórą do góry. Naczynie przykrywam folią aluminiową i wstawiam do lodówki. 
Następnego dnia łososia obracam w sposób, by górny kawałek znalazł się na dole. Polewam  powstałym sosem.
Naczynie ponownie przykrywam folią aluminiową i wstawiam do lodówki na kolejne 2 dni. W tym czasie łososia obracam i polewam sosem jeszcze 3 – 4 razy.
Po tym czasie można już pokroić łososia na plastry i podać ze świeżym pieczywem oraz masłem.

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułAbp Henryk Hoser: Ataki na Jana Pawła II są przejawem walki neomarksistów
Następny artykułRheinmetall opracuje demonstrator lasera dla niemieckiej marynarki