Liczba wyświetleń: 263
Dieta to bardzo ważny czynnik, który wpływa na prawidłowy rozwój dzieci. Ważne więc, by była zróżnicowana i bogata w wartości odżywcze, ale jednocześnie też smaczna, by nawet niejadki nie grymasiły przy stole. Zamiast podawać dziecku kolejne przesłodzone płatki czekoladowe z mlekiem, wypróbuj kilka pomysłów na zdrowe i apetyczne śniadanie dla dziecka.
Czekoladowa jaglanka z owocami
Dobrze wypłucz 30 gramów kaszy jaglanej pod wodą.
Następnie wsyp ją do rondelka i dodaj 200 ml mleka sojowego.
Gotuj około 10-15 minut do miękkości.
Dosyp do całości łyżkę surowego kakao i trochę naturalnego słodzika (np. stewia albo ksylitol), ewentualnie łyżeczkę miodu.
Wymieszaj dokładnie i poczekaj, aż trochę ostygnie.
Dodaj trochę wiórek kokosowych, pokrojone owoce (np. truskawki albo banan) i kilka orzechów brazylijskich albo migdałów (o ile Twoje dziecko nie ma uczulenia!).
Kasza jaglana stanowi doskonałe źródło witamin z grupy B, magnezu i cynku.
Zawiera także krzemionkę, która dba o dobrą formę włosów i paznokci.
Kakao zaś jest jednym z pokarmów najbardziej bogatym w przeciwutleniacze, które chronią przed nowotworami i chorobami serca.
Warzywne wrapy z hummusem
Kup w sklepie tortille pełnoziarniste albo przygotuj własne, jeśli masz więcej czasu i wiesz, jak to zrobić.
Pokrój ćwiartkę papryki i małego pomidora w kostkę.
Następnie posmaruj tortillę hummusem (jeśli wybierzesz paprykowy albo pomidorowy, danie wyjdzie smaczniejsze) i połóż na niej trochę liści szpinaku i pokrojone wcześniej warzywa.
Całość polej delikatnie niskosłodzonym ketchupem i zawiń placek we wrap.
Wszystkie warzywa zawierają przeróżne przeciwutleniacze, a także dużo błonnika, który nie tylko ułatwia wyróżnienie się, ale przede wszystkim oczyszcza organizm z toksyn, chroni od wrzodów żołądka i sprawia, że jesteśmy dłużej najedzeni.
Kanapki z pastą słonecznikową
Namocz 200 g nasion słonecznika w wodzie przez godzinę lub dwie.
Następnie odsącz wodę i wrzuć je do blendera razem z dwoma ząbkami czosnku, pięcioma suszonymi pomidorami i odrobiną pietruszki.
Zmiel wszystko na dość gładką pastę.
Dodaj opcjonalnie trochę wody, aby nie wyszła za gęsta.
Dopraw solą i pieprzem, ewentualnie innymi ulubionymi przyprawami.
Powstałą w ten sposób pastą posmaruj dwie kromki pełnoziarnistego chleba i połóż na nie ulubione warzywo Twojego dziecka. Gotowe!
Słonecznik to jedno z najlepszych źródeł witaminy E, która występuje w bardzo niewielu pokarmach i której najczęściej mamy niedobory.
Wspomaga ona prawidłowe widzenie i jest silnym przeciwutleniaczem.
Koktajl z mango i płatkami owsianymi
Wlej do blendera 250 ml mleka roślinnego (np. sojowego, owsianego, migdałowego).
Następnie dodaj mango pokrojone w kostkę i dwie łyżki płatków owsianych.
Zmiksuj na gładki koktajl. Jeśli wyjdzie za gęste, dodaj jeszcze trochę wody.
Mleko roślinne stanowi dobre źródło łatwo przyswajalnego wapnia (wapń z mleka krowiego, wbrew obiegowej opinii, nie przyswaja się dobrze), zaś płatki owsiane to przede wszystkim dużo błonnika i węglowodanów złożonych.
Słupki warzywne z guacamole
Zblenduj jedno awokado (oczywiście obrane i pozbawione pestki) z łyżeczką cebuli w proszku, łyżeczką soku z cytryny i kilkoma pomidorkami koktajlowymi. Dopraw odrobiną soli i pieprzu.
Pokrój marchewkę, ogórka, albo paprykę w warzywne frytki, a następnie ułóż obok miseczki ze zmiksowanym awokado.
Niech Twoja pociecha macza w nim warzywa i zajada się ze smakiem.
Awokado to bogactwo tłuszczów nienasyconych, które korzystnie wpływają na pracę mózgu i układ krążenia, a warzywa, wiadomo, samo zdrowie.
Sałatka z ciecierzycą
Opłucz pod wodą połowę puszki ciecierzycy i usmaż ją na oliwie z oliwek z przyprawami (np. wędzoną papryką, czosnkiem granulowanym, cebulą w proszku, suszonymi pomidorami) do momentu, aż lekko popęka i będzie mieć zarumienioną skórkę.
Wrzuć ją do półmiska, ale dopiero kiedy się ochłodzi, dodaj pokrojone awokado, pomidora i szpinak lub sałatę.
Całość skrop lekko tahini albo sosem czosnkowym i gotowe!
Ciecierzyca to dobre źródło białka roślinnego, które zawiera dużo cysteiny, więc poprawia wygląd skóry, włosów i paznokci.
Dodatkowo ma w sobie sporo cynku, magnezu i kwasu foliowego.
Pudding z nasion chia
1/4 szklanki nasion szałwii hiszpańskiej (chia) zalej na noc czekoladowym lub waniliowym mlekiem sojowym (najtańsze znajdziesz w biedronce).
Rano po prostu wymieszaj całość łyżeczką i dodaj jakieś owoce.
Dzieciaki lubią strukturę napęczniałych nasion chia, które przypominają nieco bąbelki, więc będą zachwycone.
Nasiona te są prawdziwą skarbnicą dobroczynnych kwasów omega-3, więc poprawiają m. in. odporność, pamięć i nasz nastrój.
Pamiętaj, że dzieci „jedzą oczami”. Zadbaj więc o oprawę każdego posiłku, kolorowe naczynia, serwetki i ciekawe ułożenie lub ozdobienie dań, które swojej pociesze.
Źródło: OdkrywamyZakryte.com
Poznaj plan rządu!
OD ADMINISTRATORA PORTALU
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS