10 minut temu
Podobnie jak w jelitach, w tętnicach również mogą gromadzić się złogi. W przypadku naczyń krwionośnych są to tłuszczowe blaszki zwężające ich światło i przyczyniające się do wielu schorzeń. Zarówno na złogi w jelitach, jak i na cholesterolowe blaszki w tętnicach duży wpływ ma model odżywiania. Po jakie produkty sięgać, by chronić tętnice przed odkładaniem się złogów i wymieść te, które już powstały? Sprawdźmy.
Czasem mylone z żyłami, tętnice to duże naczynia krwionośne o nieprzepuszczalnych ścianach. W uproszczeniu, na układ krwionośny składają się trzy rodzaje naczyń: tętnice, naczynia włosowate i żyły. Choć w języku potocznym żyły i tętnice bywają traktowane jako synonimy, te naczynia mają różne funkcje. Rolą tętnic jest prowadzenie krwi z serca na obwód – zarówno natlenionej, jak i nienatlenionej – w krążeniu płucnym. Żyłami krew powraca do serca, dokładniej do jego przedsionków.
Zobacz również: Odmładza i wzmacnia serce. Dlaczego jeszcze warto pić sok pomidorowy?
Zobacz również: Te produkty pomogą Ci zadbać o tętnice. Jedz regularnie
Nie inaczej niż w przypadku jelit, odkładaniu złogów w tętnicach sprzyja dieta ubogoresztkowa, czyli taka, w której jest znikoma ilość błonnika. Jednak zasadniczą przyczyną odkładania się blaszek cholesterolowych w tętnicach jest dieta bogata w tłuszcze zwierzęce. Jeśli twój jadłospis obfituje w tłuste, pełne cholesterolu produkty, wyraźnie zwiększasz prawdopodobieństwo odkładania się blaszek tłuszczowych w swoich naczyniach krwionośnych.
Zobacz również: Jak schudnąć po 40-tce? Kluczowych jest kilka produktów
Blaszki cholesterolu w tętnicach to prosta droga do rozwoju miażdżycy i choroby wieńcowej oraz wyższe ryzyko zawału serca i wylewu krwi do mózgu.
Wśród tłuszczów, które najbardziej zwiększają ryzyko odkładania blaszek miażdżycowych są tłuszcze trans, w które obfituje żywność typu fast food i produkty śmieciowe. Najważniejsze, by tego rodzaju produkty zastąpić korzystnymi dla zdrowia jedno- i wielonienasyconych kwasami tłuszczowymi. Znajdziemy je w:
- dobrej jakości, tłoczonych na zimno olejach roślinnych,
- orzechach, migdałach, pestkach dyni i słonecznika,
- siemieniu lnianym, sezamie,
- awokado,
- tłustych rybach morskich, takich jak śledź, makrela, łosoś, halibut.
Wśród produktów, które pomagają usuwać złogi, przodują te, które obniżają poziom “złego cholesterolu”. Warto włączyć do jadłospisu:
1. Sok z granatu
Nazywany “jabłkiem życia” owoc granatu jest skarbnicą przeciwutleniaczy, które mają korzystny, wielokierunkowy wpływ na zdrowie i optymalne f … czytaj dalej
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS