A A+ A++

Podobnie jak w jelitach, w tętnicach również mogą gromadzić się złogi. W przypadku naczyń krwionośnych są to tłuszczowe blaszki zwężające ich światło i przyczyniające się do wielu schorzeń. Zarówno na złogi w jelitach, jak i na cholesterolowe blaszki w tętnicach duży wpływ ma model odżywiania. Po jakie produkty sięgać, by chronić tętnice przed odkładaniem się złogów i wymieść te, które już powstały? Sprawdźmy.

Czym są tętnice?

Czasem mylone z żyłami, tętnice to duże naczynia krwionośne o nieprzepuszczalnych ścianach. W uproszczeniu, na układ krwionośny składają się trzy rodzaje naczyń: tętnice, naczynia włosowate i żyły. Choć w języku potocznym żyły i tętnice bywają traktowane jako synonimy, te naczynia mają różne funkcje. Rolą tętnic jest prowadzenie krwi z serca na obwód – zarówno natlenionej, jak i nienatlenionej – w krążeniu płucnym. Żyłami krew powraca do serca, dokładniej do jego przedsionków.

Zobacz również: Odmładza i wzmacnia serce. Dlaczego jeszcze warto pić sok pomidorowy?

Zobacz również: Te produkty pomogą Ci zadbać o tętnice. Jedz regularnie

Co sprzyja odkładaniu złogów w tętnicach?

Nie inaczej niż w przypadku jelit, odkładaniu złogów w tętnicach sprzyja dieta ubogoresztkowa, czyli taka, w której jest znikoma ilość błonnika. Jednak zasadniczą przyczyną odkładania się blaszek cholesterolowych w tętnicach jest dieta bogata w tłuszcze zwierzęce. Jeśli twój jadłospis obfituje w tłuste, pełne cholesterolu produkty, wyraźnie zwiększasz prawdopodobieństwo odkładania się blaszek tłuszczowych w swoich naczyniach krwionośnych.

Zobacz również: Jak schudnąć po 40-tce? Kluczowych jest kilka produktów

Dlaczego nie można tego bagatelizować?

Blaszki cholesterolu w tętnicach to prosta droga do rozwoju miażdżycy i choroby wieńcowej oraz wyższe ryzyko zawału serca i wylewu krwi do mózgu.

Po pierwsze, usuwamy tłuszcze trans

Wśród tłuszczów, które najbardziej zwiększają ryzyko odkładania blaszek miażdżycowych są tłuszcze trans, w które obfituje żywność typu fast food i produkty śmieciowe. Najważniejsze, by tego rodzaju produkty zastąpić korzystnymi dla zdrowia jedno- i wielonienasyconych kwasami tłuszczowymi. Znajdziemy je w:

  • dobrej jakości, tłoczonych na zimno olejach roślinnych,
  • orzechach, migdałach, pestkach dyni i słonecznika,
  • siemieniu lnianym, sezamie,
  • awokado,
  • tłustych rybach morskich, takich jak śledź, makrela, łosoś, halibut.

Produkty, które wymiatają złogi z tętnic

Wśród produktów, które pomagają usuwać złogi, przodują te, które obniżają poziom “złego cholesterolu”. Warto włączyć do jadłospisu:

1.     Sok z granatu

Nazywany “jabłkiem życia” owoc granatu jest skarbnicą przeciwutleniaczy, które mają korzystny, wielokierunkowy wpływ na zdrowie i optymalne f … czytaj dalej

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułWALKING DEAD? Do Covid vaccines poke holes in the blood-brain barrier and cause neurodegenerative disorders like Alzheimer’s and Parkinson’s?
Następny artykułPolicja Włocławek: Włocławscy kryminalni po raz kolejny zabezpieczyli znaczną ilość narkotyków