Dalsze miejsca na liście zajmują: mąka pszenna i tłuszcz roślinny. Pierwszy z tych składników nie budzi większych kontrowersji, drugi zasługuje na głębszą analizę. Sklepowa cebula prażona zawiera zwykle olej palmowy, często jednak w postaci utwardzonej, stanowiącej bogate źródłem tzw. tłuszczów trans, które znacząco zwiększają ryzyko schorzeń serca (choroby niedokrwiennej, miażdżycy), obniżają stężenie “dobrego” cholesterolu HDL i podwyższają poziom “złego” LDL, sprzyjają gromadzeniu się tkanki tłuszczowej na brzuchu, a także wywołują insulinooporność, a w konsekwencji – cukrzycę typu 2. Dlatego warto wybierać produkty mające w składzie nieutwardzony olej palmowy.
Oryginalne źródło: ZOBACZ
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS