W Singapurze dopuszczono do handlu mięso z komórek zwierzęcych wyprodukowanych przez człowieka w sposób sztuczny. “To bardzo ważne posunięcie, ponieważ rysuje realną możliwość rezygnacji z produkcji zwierzęcej i generowania cierpienia zwierząt” – uważa prof. Hanna Mamzer z Wydziału Socjologii UAM.
Tamtejszy rząd udzielił start-upowi Eat Just z San Francisco zgody na
sprzedaż kurczaka z hodowli laboratoryjnej. To pierwsza na świecie
taka zgoda na sprzedaż mięsa z probówki.
– Rzeczywiście jest to duży krok naprzód – uważa socjolog i psycholog, prof. Hanna Mamzer z Wydziału Socjologii UAM. – Tak chcieliby na pewno
wszyscy obrońcy praw zwierząt i osoby walczące o dobrostan zwierząt.
Staje się coraz bardziej realne to, że będziemy konsumować mięso,
które pochodzi, albo z komórek zupełnie generowanych sztucznie, albo
komórek pobieranych od zwierząt, ale namnażanych sztucznie.
Oczywiście jest to bardzo ważne posunięcie, ponieważ rysuje realną
możliwość rezygnacji z produkcji zwierzęcej i generowania cierpienia
zwierząt, które są produkowane dla celów konsumpcyjnych człowieka.
Motherless meat, czyli mięso bez matki, nazywane też clean meat czyli
czystym mięsem, to są pojęcia, do którego i weganie i wegetarianie i
obrońcy zwierząt wzdychają już od dłuższego czasu. Prace na ten
temat trwają od przynajmniej 2008 roku.
UAM, el
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS