A A+ A++

kuchenne nowości

Agata Dutkowska

18-11-2020 (11:50)

Kanapki to jeden z najbardziej banalnych elementów naszej codziennej diety. Nie ma chyba nic prostszego niż wziąć kromkę pieczywa, posmarować ją masłem, serkiem czy majonezem, położyć na niej plasterki wędliny, sera albo warzyw i mamy gotowe śniadanie, przekąskę czy kolację. Czasem jednak warto poeksperymentować. Oto pięć propozycji na niebanalne kanapki.

Podziel się

Kanapki dla tych, co żadnych eksperymentów się nie boją (123RF)

holderName

Kanapka z jajkiem i szpinakiem

Żeby żelazo, które znajduje się w szpinaku lepiej się przyswoiło, warto połączyć to warzywo z produktem, zawierającym białko. Jajko będzie idealne. Potrzebujemy: pieczywo razowe, masło, jajko, liście szpinaku, sól i pieprz. Szpinak wrzucamy na chwilę do osolonego wrzątku, odcedzamy i osuszamy. Na patelni rozgrzewamy masło, wbijamy jajko, solimy i smażymy, aż białko się zetnie. Pieczywo smarujemy masłem, układamy na nim liście szpinaku, na to jajko i wszystko posypujemy pieprzem.

Kanapka z pasztetem i groszkiem

Dobrej jakości pasztety to idealny dodatek do kanapek. Z kolei groszek aż tak oczywisty nie jest, ale połączenie tych dwóch produktów daje ciekawy efekt. Składniki: białe pieczywo, kilka plasterków pasztetu, groszek z puszki, majonez, koperek, masło. Majonez łączymy z groszkiem i posiekanym koperkiem. Pieczywo smarujemy masłem, układamy plasterek pasztetu, a na to majonez z groszkiem.

holderName

Kanapka z kurczakiem i warzywami

Smażony kurczak raczej kojarzy nam się z kanapką, ale jeśli przygotowujemy go na przykład na obiad i zostanie nam nadmiar, nic nie stoi na przeszkodzie, by użyć go na kanapce. Potrzebne nam będą: bułki, pierś z kurczaka, sałata, ogórek, majonez, keczup, masło, mąka, jajko, tarta bułka, sól i pieprz. Kurczaka kroimy na cienkie plastry, solimy, posypujemy pieprzem, panierujemy w mące, jajku i bułce tartej. Smażymy na maśle do zrumienienia. Bułkę smarujemy majonezem wymieszanym z keczupem, układamy sałatę, kurczaka, plastry ogórka i posypujemy solą i pieprzem

Pyszne pasty do kanapek

Kanapka z makaronem

Ta wersja kanapki to propozycja kompletnie nieoczywista. Pieczywo z makaronem? Wydaje się dziwne, ale jest bardzo smaczne. Składniki: chleb z ziarnami, masło, mielone mięso, makaron (najlepiej spaghetti), sos pomidorowy, cebula, czosnek, tymianek, oliwa z oliwek, żółty ser, sól i pieprz. Makaron gotujemy do miękkości. Na patelni rozgrzewamy oliwę, podsmażamy posiekaną cebulę i czosnek, dodajemy mięso i przyprawy, dusimy aż mięso będzie gotowe. Dodajemy makaron i mieszamy. Pieczywo smarujemy masłem, układamy na kanapce makaron z sosem i posypujemy tartym serem.

holderName

Kanapka z czekoladą i bananem

I na koniec coś dla łasuchów, czyli kanapka w wersji deserowej. Potrzebujemy: chałkę, masło czekoladowe, banana, czekoladę w tabliczce. Chałkę kroimy na kromki, smarujemy masłem czekoladowym, układamy na tym plasterki banana i posypujemy tartą czekoladą.

Zobacz także:

Jak zmielić mak? Przygotowanie maku do świątecznych wypieków

Pierś z kurczaka zapiekana z mozzarellą i pomidorami. Szybki obiad we włoskim stylu

Jak wybrać najlepsze pieczywo? Białe, razowe, drożdżowe, na zakwasie

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

holderName

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułSzpital potrzebuje krzeseł i stolików do nowych kontenerów
Następny artykułEkran twojego smartfona w kokpicie motocykla! Bosch wprowadza system MySpin