Ciecierzyca, zwana też cieciorką, to jeden z podstawowych składników wegańskiej kuchni. Przygotowuje się z niej m.in. hummus czy falafele. Doskonale smakuje też upieczona z dodatkiem wędzonej papryki, a także jako dodatek do gulaszy, curry czy zup.
Jeśli sięgamy po suche nasiona, należy je najpierw moczyć przez ok. 12-24 godzin. Kto nie chce tyle czekać, może sięgnąć po nasiona w puszce. Warto też spróbować kiełków z ciecierzycy, które doskonale nadają się do sałatek i dań na ciepło.
W 100 gramach ugotowanych ziaren ciecierzycy znajdziemy ok. 27 gramów węglowodanów, 9 gramów białka i 2,6 gramów tłuszczu, w tym nienasyconych kwasów tłuszczowych.Nasiona cieciorki dostarczają też organizmowi wiele cennych substancji odżywczych. Są bogate w beta-karoten, niacynę, kwas foliowy, witaminę C oraz witaminy z grupy B. Ciecierzyca to także doskonałe źródło potasu, fosforu, wapnia i magnezu.
Jak wszystkie rośliny strączkowe, także cieciorka ma właściwości wzdymające, jednak najmniejsze spośród tej grupy roślin. Jedzenie ciecierzycy wspomaga leczenie cukrzycy, przyspiesza trawienie oraz obniża poziom glukozy we krwi, a nawet poprawia stan i wygląd skóry, włosów oraz paznokci.
1. Ugotować ciecierzycę w lekko osolonej wodzie. Cebulę drobno posiekać.
2. Rozgrzać łyżkę oleju na patelni i zeszklić cebulę. Do ciecierzycy dodać cebulę, otręby i drobno posiekaną natkę pietruszki.
3. Dokładnie wymieszać i całość zblendować. Wbić jajko, dodać marchewkę, czosnek i doprawić.
4. Uformować kotlety i obtoczyć je w panierze z ciecierzycy. Usmażyć kotlety na na złocisty kolor z obu stron.
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS