A A+ A++

Dyrektor Organizacji ds. Wyżywienia Rolnictwa Qu Dongyu stwierdził, że bardzo wzrasta znaczenie Polski w produkcji żywności. “Polska stała się jednym z ważniejszych krajów dla rolnictwa” – zaznaczył szef FAO podczas rozpoczęcia 33. Sesji Regionalnej Konferencji FAO w Łodzi.

33. sesja Regionalnej Konferencji FAO (Food and Agriculture Organization), czyli Organizacji Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa dla Europy w 2022 r., rozpoczęła się we wtorek po południu w Łodzi.

Polska jednym z ważniejszych krajów dla rolnictwa 

W inauguracji łódzkiej konferencji FAO uczestniczyli m.in. dyrektor generalny FAO Qu Dongyu, przedstawiciele polskiego rządu: wicepremier, minister rolnictwa i rozwoju wsi Henryk Kowalczyk oraz szef MSZ Zbigniew Rau a także komisarz ds. rolnictwa KE Janusz Wojciechowski.

W przemówieniach inaugurujących sesję podkreślano znaczenie debaty o konsekwencjach agresji Rosji na Ukrainę dla światowego rolnictwa i gospodarki żywnościowej. Otwierający konferencję dyrektor generalny FAO Qu Dongyu podkreślił, że rośnie znaczenie naszego kraju w produkcji żywności. “Polska stała się jednym z ważniejszych krajów dla rolnictwa” – zaznaczył. “Jest to również jedno z najbardziej konkurencyjnych państw dla rolnictwa i produkcji żywności w Europie” – wskazał szef FAO.

Wojna zagrożeniem dla rolnictwa 

Wicepremier i minister rolnictwa Henryk Kowalczyk przemawiając podczas uroczystego otwarcia konferencji zwrócił uwagę na rangę problemów, które mają być omawiane na sesji. “W związku z trudną sytuacją ekonomiczną i polityczną, w jakim znalazł się świat i nasz region, chciałbym aby ta konferencja umożliwiła znalezienie rozwiązań tych problemów” – podkreślił wicepremier.

“Jeszcze przed wybuchem pandemii, perspektywy zrównoważonego rozwoju były zagrożona, a skutki pandemii pogorszyły sytuację” – dodał.

Jak zaznaczył Kowalczyk, rosyjska inwazja na Ukrainę, która jest znaczącym producentem żywności na świecie, generuje kolejne zagrożenie również dla rolnictwa i bezpieczeństwa żywnościowego. “Tym większe znaczenie mają inicjatywy w ramach ONZ i współpraca z FAO, które jest najważniejszym światowym forum dotyczącym standardów i wytycznych w zakresie systemów żywnościowych. Konferencje regionalne pozwalają na uwzględnienie specyfiki i potrzeb regionalnych grup członkowskich w pracach organizacji” – wskazał.

Szef resortu rolnictwa podkreślił, że ważne jest, aby FAO zostało wrażliwe na potrzeby państw członkowskich.

Przypomniał, że realizując założenia Wspólnej Polityki Rolnej UE, polskie rolnictwo i sektor rolny są dobrym przykładem modernizacji, czego wymiernym dowodem jest wzrost wartości eksportu produktów rolno-spożywczych.

Utworzona w 1945 roku FAO – zajmująca się walką z biedą i głodem oraz podnoszeniem dobrobytu poprzez redystrybucję żywności i rozwój obszarów wiejskich – ma swoją siedzibę w Rzymie.

MP

Czytaj dalej:

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułSaudyjski minister: Świat wyczerpuje swoje możliwości energetyczne
Następny artykułImaz wrócił do gry i negocjuje umowę z Jagą