Złoto dla lodów, srebro dla sera długodojrzewającego i brąz dla czterech produktów. Producenci z powiatu sokólskiego zgarnęli kilka nagród na Podlaskim Święcie Sera, które odbyło się w miniony weekend w Wasilkowie.
REKLAMA
Jury oceniało 88 serów i wyrobów mlecznych.
Oto wyróżnieni:
Złoty medal otrzymały lody z sera koziego „blue’s” z porzeczką z La Storii z Janowa, czyli Daniela Woronowicza.
Srebrny medal dostał „żółty długodojrzewający” od Renaty Sutuła, czyli „Swojskiego sera z Podlasia” z Dąbrowy Białostockiej.
Brązowy medal otrzymali:
Ser koryciński swojski z truflą – Ser Koryciński Swojski Zarzeccy
Ser „nietupek – nietupski orzech pistacjowy” – Sery Korycińskie Anna i Tomasz Nietupscy
Jacobus – Serowar Sokólski Aurelia i Gabriel Szymczak
Ser typu gouda „pewna koza” i karmelowa pokusa – Pewne źródło – Wojciech Kraśnicki z Trofimówki.
Podlaskie Święto Sera to wydarzenie przygotowane przez Stowarzyszenie Serowarów Farmerskich i Zagrodowych, które zgromadziło miłośników tradycyjnych smaków z całego regionu.
(orj)
Nasze materiały wideo:
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS