A A+ A++

Pleśniak to chrupiące, kruche ciasto z owocami lub dżemem owocowym i pianką bezową. W tym przepisie proponujemy wykorzystać do wypieku sezonowe owoce – śliwki.

SKŁADNIKI NA KRUCHE CIASTO:

  • 3 szklanki mąki tortowej
  • 200 g zimnego masła
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 5 żółtek
  • 2 łyżki kakao
  • szczypta soli

SKŁADNIKI NA BEZĘ:

  • 5 białek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej lub proszku budyniowego
  • szczypta soli

DODATKOWO:

  • ok. 800 g śliwek
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżka kaszy manny
  • 1 łyżka budyniu waniliowego (proszku)

Formę o wym. 25×35 lub nieco mniejszą wykładamy papierem do pieczenia.
Mąkę przesiewamy razem z cukrem pudrem oraz proszkiem. Dodajemy sól oraz kawałki zimnego masła. Siekamy nożem lub siekaczką do ciasta kruchego. Następnie dodajemy żółtka i szybko zagniatamy na jednolite ciasto. Gotowe dzielimy na trzy części i dodajemy do jednej przesiane kakao i zagniatamy. Każdy kawałek owijamy folią i wkładamy do zamrażarki na około 1-1,5 godz. Jedną część ścieramy na tarce i równomiernie układamy na dnie formy. Pieczemy w temp. 180 C przez około 20 min do lekkiego zarumienienia.

W międzyczasie kroimy śliwki na pół i pozbywamy się pestek. Mieszamy z cynamonem, kaszką i proszkiem budyniowym. Białka miksujemy ze szczyptą soli na sztywną masę. Pod koniec dodajemy stopniowo cukier oraz mąkę lub proszek budyniowy.

Śliwki wykładamy na podpieczony spód, ścieramy kakaową część ciasta i przykrywamy bezą. Na koniec ścieramy na wierzch pozostałą część zamrożonego ciasta. Pieczemy w temp. 180 C przez około 50-60 min. Jeśli ciasto zbyt mocno się przypieka zakryć wierzch ciasta folią aluminiową i dalej piec do podanego czasu. Studzimy przy lekko uchylonych drzwiczkach i przed podaniem oprószamy wierzch cukrem pudrem.

Przepis pochodzi z blogu kulinarnego ilovebake.pl

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułFestiwal im. Witolda Maliszewskiego
Następny artykułW kosmicznym obiektywie: Taniec Arpa