A A+ A++

Pilaw to tradycyjna potrawa wschodnia z ryżem lub kaszą bulgur. W naszej, nieco zmienionej wersji, pilaw przygotowaliśmy z ryżu brązowego Britta z dodatkiem warzyw i krewetek. Zapraszam do zapoznania się i wykorzystania autorskiego przepisu i zdjęcia marki Britta. Mam nadzieję, że będzie to ciekawa inspiracja dla Państwa.

Pilaw z ryżem brązowym i krewetkami

Składniki:

  • 100g brązowego ryżu (np. marki Britta)
  • 20 dużych krewetek
  • 3 ząbki czosnku drobno posiekanego
  • 1 cebula szalotka drobno posiekana
  • 10 szt. pomidorków koktajlowych przekrojonych na pół
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku
  • 1 łyżeczka płatków chili lub suszonego chili
  • 1/2 cytryny

Metoda:

  1. Ryż należy ugotować zgodnie z instrukcją i odstawić.
  2. Na łyżce masła podsmażyć cebulę z czosnkiem przez minutę i dodać krewetki i chwilę podsmażyc.
  3. Po 5 minutach dodać pomidory, chili, natkę i koperek.
  4. Całość wymieszać i ściągnąć patelnię z ognia.
  5. Dodać ryż, doprawić solą, pieprzem i łyżką soku z cytryny.
  6. Przed podaniem podgrzać i podawać gorące.

Smacznego!

Łukasz Nocuń – Senior PR & Content Marketing Specialist SFERA Group

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułJCIiER Jelenia Góra: #ColorOurCollections 2022
Następny artykułPolicja Mysłowice: Trening z Mariuszem Czerkawskim