To konkurs ogólnokrajowy, uczniowie odnieśli już sukces na etapie regionalnym, który w dniach od 18 do 19 października odbył się Kościerzynie.
W finale uczniowie musieli przygotować filet z kurczaka, ciasto francuskie i warzywo korzeniowe. Na ich wykonanie mieli 120 minut.
Podczas pracy uczniowie byli obserwowani przez jury konkursowe, w skład którego wchodzili m.in Łukasz Konik – szef kuchni specjalizujący się w kuchni molekularnej i Sławomir Miotk – Szef Kuchni Pałac ,,OdNowa”, specjalizujący się w daniach kuchni regionalnej.
Drużynom przydzielano punkty za tempo pracy, utrzymywanie porządku na stanowisku, przestrzeganie zasad higieny, uczciwe współzawodnictwo, postępowanie zgodnie ze sztuką kulinarną (w tym stosowanie zasad zero-waste). Gotowe potrawy oceniane były pod względem trudności wykonania, estetykę podania oraz smak.
Nasi uczniowie, zajmując ostatecznie II miejsce spisali się znakomicie. Opiekunem i mentorem uczniów była Joanna Stadnik – nauczycielka przedmiotów zawodowych w ZSG w Pile.
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS