Ziemniaki obierz, umyj i pokrój na mniejsze kawałki. Ugotuj na miękko. Odcedź i ostudź. Dodaj tofu i ubij na dość gładką masę, ale nie purée. Cebulę bardzo drobno posiekaj i podsmaż na oleju, aż będzie rumiana. Dodaj cebulę oraz wcześniej przygotowane skwarki do ziemniaków. Wsyp majeranek i wlej ocet. Dodaj dużo pieprzu (około ½–1 łyżeczki) i na początek ½ łyżeczki soli. Dobrze wymieszaj i spróbuj. Możesz jeszcze doprawić solą lub pieprzem do smaku.
Ciasto: Mąkę przesiej do miski. Do szklanki wsyp sól, zalej ją wrzątkiem i wymieszaj. Następnie wlewaj wodę z solą do miski z mąką i mieszaj drewnianą łyżką. Dodaj jeszcze 1 łyżkę wody. (Zauważyłam, że wtedy ciasto jest miększe i lepiej się wałkuje. Poza tym często na warsztatach uczestniczki ignorowały proporcje i dodawały czubate szklanki mąki lub lały wrzątek na oko, a tu akurat proporcje są bardzo ważne). Zacznij mieszać łyżką, a najlepiej od razu zagniataj ręką. Jeśli masa jest za gorąca, przykryj ciasto ściereczką i zostaw na 5 minut. Należy szybko wyrabiać ciasto. Uformuj kulkę i przełóż do miski. Przykryj ściereczką, a najlepiej zawiń ciasto w folię spożywczą i odstaw na 20–40 minut. Ciasto podziel na dwie części, rozwałkuj bardzo cienko. Wytnij koła, umieść na nich farsz i lep pierogi. Pierogi gotuj w osolonej wodzie przez 3 minuty od wypłynięcia. Niech woda nie bulgocze, by pierogi się nie pootwierały.
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS