A A+ A++

Julia Sabadosh, uczennica Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych w Trzcianie poleca wyśmienite ciasto w sam raz na niedzielny stół a jest nim „Piernikowa Fantazja z dżemem porzeczkowym”.

Potrzebne składniki na biszkopt to 8 jaj, 1 szklanka cukru, szczypta soli, 220g mąki pszennej, 2 łyżki przyprawy do piernika, 1 łyżeczka kakao, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Aby wykonać biszkopt musimy na sam początek oddzielić białka od żółtek. Do białek dodać szczyptę soli i i ubijać, gdy piana będzie gęsta partiami wsypywać cukier i dalej ubijać aż cukier całkowicie się rozpuści. Następnie dodać żółtka i znów miksować aż połączą się z pianą, na koniec wsypać wymieszane ze sobą mąkę, przyprawę do piernika, kakao i proszek do pieczenia i całość ostrożnie mieszać do połączenia składników. Gotowe ciasto przełożyć do formy i piec ok 30 minut w 180 st. C.

Kolejnym krokiem jest wykonanie kremu budyniowego na który składają się następujące składniki: 1,5 kostki masła, 3 budynie waniliowe bez cukru, 0,75 litra mleka, 3 łyżki cukru. Proszek budyniowy należy rozprowadzić w 3/4 szklanki mleka, pozostałe mleko zagotować z cukrem. Do wrzącego mleka wlać rozrobiony proszek budyniowy i mieszać do momentu aż się zagotuje. Gotowy budyń ostudzić. Miękkie masło miksować na najwyższych obrotach miksera na puch, a następnie dodać do niego stopniowo po łyżce budyniu i miksować aż się połączy.

Ostatnim etapem jest galaretka porzeczkowa i polewa. Do wykonania galaretki potrzebne będzie 2 galaretki o smaku owoców leśnych lub wiśniowe, 350g dżemu z czarnej porzeczki. Galaretki rozpuścić w pół litra gorącej wody a gdy przestygną wymieszać z dżemem. A polewa to: 100 g czekolady mlecznej lub gorzkiej, 2-3 łyżki mleka. Do połamanej czekolady dodajemy mleko i rozpuszczamy w kąpieli wodnej.

A by złożyć ciasto, biszkopt należy przekroić na pół. Jedną połowę posmarować połową kremu budyniowego. Na krem wyłożyć tężejąca galaretkę porzeczkową, a na nią pozostały krem i drugą część biszkoptu. Krem ciężko rozprowadzić równomiernie na galaretce więc lepiej posmarować drugą połowę biszkoptu i ostrożnie nałożyć go na galaretkę. Całość polać po wierzchu polewą czekoladową i zostawić do schłodzenia.

Smacznego.




Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułHisense ogłasza wyniki za cały rok 2021, najwyższe w historii przychody sięgają 27,2 mld USD
Następny artykułRynek pierwotny w mieszkaniówce – deweloperzy pobili kolejne rekordy w liczbie przekazanych mieszkań