Jest rakotwórcze czy raczej antyrakowe? Truje nas czy odżywia? Nowe badania dowodzą, że picie mleka sprzyja zdrowiu. Ale ma ono też swoją ciemną stronę.
Młody archeolog dr Piotr Bogucki, dziś wykładowca amerykańskiego Uniwersytetu w Princeton, w 1970 r. odnalazł na Kujawach pozostałości dziwnych naczyń – zaokrąglonych, z wydrążonymi dziurkami w dnie. Naczynia pochodziły z okresu neolitu, sprzed ok. 7500 lat, kiedy na terenie centralnej Europy osiedlali się pierwsi rolnicy. Dopiero badania biochemiczne pozwoliły na ustalenie, do czego służyły te naczynia. Na ich dnie odkryto pozostałości białek mleka, a więc – jak domyślili się archeolodzy – służyły do odcedzania serwatki. Były to więc najstarsze na świecie naczynia do wytwarzania twarogu!
Mleko i jego przetwory są z nami od tysiącleci. Dziś statystyczny Polak wypija i zjada w postaci różnych produktów ponad 220 l krowiego mleka rocznie. Wydawałoby się, że to jeden z naszych ulubionych pokarmów, ale statystyki jak zwykle nie mówią wszystkiego. Coraz większa rzesza Polaków nie pije mleka w przekonaniu, że jest ono szkodliwe, nawet jeśli nie mają po jego wypiciu żadnych dolegliwości. W internecie krąży mnóstwo informacji o tym, jak mleko na różne sposoby niszczy nasze zdrowie. Jednak zdecydowana większość jest nieprawdziwa. A jeśli już mamy rezygnować z mleka – to wcale nie z powodów zdrowotnych.
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS