Wiele osób korzysta na co dzień z jednej lub dwóch patelni, tymczasem możliwości są o wiele większe. Naczynie dopasowane do rodzaju smażonych potraw sprawi, że będą o wiele smaczniejsze i łatwiejsze w przygotowaniu. Jeśli masz w kuchni nieco miejsca, warto postawić na kilka patelni.
Z dobrą patelnią gotowanie będzie o wiele łatwiejsze. Przed wyborem warto się jednak zastanowić nie tylko nad kształtem, ale również rodzajem użytego materiału.
Tani i niezawodny
Teflonowe patelnie są zdecydowanie najpopularniejszym rodzajem, który można znaleźć praktycznie w każdej kuchni. Są tanie i niezawodne, pozwalają na smażenie bez dodatku tłuszczu, a przy tym łatwo się je czyści. Wykonane są zazwyczaj z lekkiego aluminium pokrytego od wewnętrznej strony specjalną warstwą teflonu. Ich wadą jest jednak stosunkowo niska wytrzymałość. Pamiętaj, by używać jedynie drewnianych lub silikonowych łopatek i nie myć ich zwykłym, domowym “druciakiem”.
Solidna patelnia
Patelnia żeliwna jest wyjątkowo trwała, doskonale utrzymuje i oddaje ciepło, można na niej smażyć właściwie wszystko. Są one jednak bardzo masywne, przez co mogą wydawać się nieco nieporęczne. W przeciwieństwie do modeli z rozmaitymi powłokami nie musisz bać się, że ją zarysujesz. Z drugiej strony smażąc na patelni żeliwnej, łatwo przypalić potrawy, dlatego wymaga ona odrobiny wprawy.
Nowoczesne rozwiązania
Alternatywą są patelnie szklane i ceramiczne, które doskonale nadają się do smażenia ryb i warzyw. Są wyjątkowo odporne na wysokie temperatury i mają gładką strukturę, która zapobiega przywieraniu i znacznie ułatwia czyszczenie. Nawet jeśli coś się przypali, wystarczy namoczyć patelnię na kilka minut i opłukać. Dodatkowo patelnia jest bezpieczna dla alergików, można ją również myć w zmywarce.
Dobra patelnia jest na wagę złota
Patelnia do każdego rodzaju potraw
Poza klasyczną patelnią, której większość gotujących osób używa w kuchni, można wyróżnić bardziej specjalistyczne modele:
Patelnia grillowa w przeciwieństwie do normalnej ma pofalowane dno. W rowkach zbiera się tłuszcz spływający z potraw, a podczas smażenia nie używa się oleju. Z tego względu potrawy przygotowywane na patelni grillowej uznawane są za zdecydowanie zdrowsze. Koniec z kotletami tonącymi w oleju.
Patelnia do ryb ma podłużny kształt, który pozwala na smażenie ryby w całości, bez zbędnego krojenia na kawałki. Dno, podobnie jak w przypadku patelni grillowej, pokryte jest niewielkimi rowkami. Dzięki temu delikatne mięso nie przywiera do patelni na całej powierzchni.
Patelnia do naleśników jest zdecydowanie lżejsza i delikatniejsza w porównaniu do dwóch poprzednich rodzajów. Dzięki temu błyskawicznie się nagrzewa, a dodatkowo łatwo jest nią operować. Płytkie brzegi ułatwiają wyciąganie gotowego naleśnika bez ryzyka porwania. Jeśli częściej zdarza ci się przygotowywać placki bądź jajka sadzone, zainwestuj w patelnię ze specjalnymi zagłębieniami, w których zmieści się jeden placuszek.
Wok to wysoka patelnia z wąskim dnem używana przede wszystkim do przygotowywania potraw kuchni azjatyckiej. Dzięki swojej nietypowej budowie wok umożliwia przygotowywanie wielu składników potrawy na raz z zaznaczeniem, że te produkty, które potrzebują większej temperatury, powinny znajdować się na dole, a te, które wystarczy jedynie podgrzać – na górze.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS