A A+ A++

Kiedy analizujemy różnice w kształtach między patelniami, widzimy głównie dwie kategorie – patelnie okrągłe i kwadratowe. Jednak na tym porównanie się nie kończy. Zauważ, że patelnie kwadratowe bardzo często mają nierówną powierzchnię, z charakterystycznym układem przypominającym ruszt grilla. To właśnie patelnie grillowe – pozwalające na smażenie bez tłuszczu i przyrządzanie dań rybnych oraz mięsnych.

Klasyczna patelnia okrągła

Klasyczna patelnia okrągła bez wątpienia daje Ci znacznie więcej możliwości wykorzystania od typowo grillowej patelni kwadratowej. Jest uniwersalnym naczyniem w każdej kuchni, pozwalającym na smażenie, duszenie, podgrzewanie potraw.

Kwadratowa patelnia grillowa

Najczęściej spotykane w kwadratowym wydaniu są patelnie grillowe. Mają one charakterystyczne wyżłobione rowki. Nierówne dno ma konkretne znaczenie – tłuszcz, który wytapia się z mięsa spływa do rynieniek, ograniczając w ten sposób kaloryczność dania. Filety drobiowe, steki, ryby smakują zupełnie, jak smażone na tradycyjnym grillu, mają nawet na zewnętrznej części charakterystyczne paski, czyli ciemniejsze, lepiej przysmażone miejsca tam, gdzie dotykały powierzchni patelni.

Patelnie grillowe bardzo często są wykonywane z aluminium i pokrywane powłoką nieprzywierającą – granitową, teflonową, tytanową czy ceramiczną. Od całej konstrukcji zależy przede wszystkim tempo i równomierność nagrzewania się podstawy naczynia, jak również jego waga.

Którą patelnię wybrać?

Sam kształt patelni nie wpływa na smak dań, choć ma znaczenie dla ich ostatecznego kształtu. Raczej nie przyrządzamy kwadratowych naleśników czy omletów. Jeżeli jednak pochylimy się nad rodzajem patelni i ustalimy, że kwadratowe są patelnie grillowe, a okrągłe mają klasyczne, płaskie dno, wówczas zrozumiemy różnice w sposobie obróbki termicznej składników.

Jak widzisz patelnia okrągła i kwadratowa patelnia grillowa nie wykluczają się i mają inne funkcje smażenia. W Twojej kuchni zapewne znajdzie się miejsce dla każdej z nich. Gdy zamarzy Ci się grill w środku zimy, wrzucisz zamarynowaną karkówkę na patelnię z rowkami i usmażysz ją bez dodatku tłuszczu. W innych sytuacjach, dobrym wyborem będzie okrągła patelnia aluminiowa. 

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułSzczyt Platformy Krymskiej. Prezydent Duda: Krym to Ukraina
Następny artykułMecz Szachtara Donieck rozpoczął nowy sezon ligi ukraińskiej