Czym jest pasta doktora Amosova? Ten domowy specyfik wzmocni naszą odporność
Pasta doktora Amosova to tradycyjna mikstura, opracowana przez wybitnego ukraińskiego chirurga Nikołaja Amosova. Przygotowuje się ją ze składników, takich jak bakalie, orzechy i owoce, które są bogate w substancje odżywcze i w naturalny sposób wspierają nasz układ immunologiczny. Ta domowa mikstura zapewnia nam cenną dawkę witamin, minerałów i antyoksydantów, przez co wspiera zdrowie dzieci, jak i dorosłych.
Pasta doktora Amosova – składniki i ich właściwości
Sekret działania pasty doktora Amosova tkwi w doborze naturalnych i bogatych w składniki odżywcze produktów. Każdy ze składników pełni w tej miksturze określoną funkcję, wspomagając różne obszary zdrowia.
W paście znajdziemy:
-
cytrynę — znana z wysokiej zawartości witaminy C, wspomaga układ odpornościowy, działa przeciwzapalnie i wzmacniająco na organizm,
-
miód — naturalny antybiotyk, który wykazuje działanie antybakteryjne i przeciwzapalne. Zawiera liczne witaminy i minerały, które wspierają regenerację organizmu i wzmacniają odporność,
-
rodzynki — zawierają duże ilości potasu, przez co wspierają prawidłową pracę mięśnia sercowego, oraz układ nerwowy,
-
orzechy włoskie — bogate w zdrowe tłuszcze i jod, wspomagają prawidłowe funkcjonowanie tarczycy, a także wzmacniają układ krążenia,
-
suszone morele — bogate w witaminę A, która wspiera wzrok oraz funkcjonowanie tarczycy,
-
figi — doskonałe źródło białka i żelaza, zawierają tryptofan, który wspomaga produkcję serotoniny i melatoniny, poprawiając nastrój oraz jakość snu,
-
suszone śliwki — dzięki zawartości błonnika, poprawiają trawienie i wspomagają pracę układu pokarmowego. Zawierają także potas, który wspiera równowagę wodno-elektrolitową organizmu.
Jak widać pasta doktora Amosova to prawdziwa bomba witaminowa, która działa korzystnie na kilka kluczowych obszarów zdrowia. Przede wszystkim wspiera układ odpornościowy, pomagając organizmowi w walce z infekcjami, co jest szczególnie ważne w okresach wzmożonego ryzyka chorób. Oprócz tego, składniki pasty wspomagają pracę serca, wzmacniając naczynia krwionośne i regulując ciśnienie krwi. Regularne spożywanie mikstury może również zapobiegać miażdżycy, arytmii, a nawet zawałom serca.
Do przygotowania pasty doktora Amosovpotrzebne nam będą liczne bakalie Wojciech Strozyk/REPORTEREast News
Prosty i szybki przepis na pastę. Przygotujesz w kilka minut
Przygotowanie tej multiwitaminowej mikstury jest proste i nie wymaga skomplikowanych składników. Warto jednak pamiętać, aby używać naturalnych produktów wysokiej jakości, aby uzyskać jak najlepsze efekty zdrowotne.
Składniki:
-
1 cytryna
-
szklanka miodu naturalnego
-
szklanka rodzynek
-
szklanka suszonych moreli
-
szklanka suszonych śliwek
-
szklanka fig
-
1 łyżka orzechów włoskich
Sposób przygotowania:
-
Wszystkie suszone owoce, orzechy oraz pokrojoną cytrynę mielimy w blenderze lub maszynce do mięsa, aż do uzyskania jednolitej masy.
-
Do zmielonej mieszanki dodajemy miód i dokładnie całość mieszamy
Tak przygotowaną pastę należy przechowywać w lodówce, nawet do kilku miesięcy. Pasta doktora Amosova może być stosowana codziennie, najlepiej po posiłku, aby nie podrażniać żołądka. Dorośli powinni spożywać 1 łyżkę stołową pasty 3 razy dziennie, natomiast dzieci 1 łyżeczkę 3 razy dziennie.
“Ewa gotuje”: Dango – japońskie kulki ryżowePolsat
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS