A A+ A++

Pomysł na smaczny obiad. Ta potrawa zasmakuje wszystkim, którzy lubią mięsno-warzywne połączenia.

SKŁADNIKI:
• 6 lub 7 papryk (w zależności od wielkości)
• 1 torebka ulubionej kaszy – 100 g waga przed ugotowaniem (użyłam mieszanki kasz z soczewicą)
• 500 g mielonego mięsa np. z udźca indyka lub łopatki wieprzowej
• mała puszka kukurydzy lub czerwonej fasoli
• 1 cebula
• 4 ząbki czosnku
• 100 g sera (użyłam cheddara)
• 2 średnie pomidory
• 3 łyżki koncentratu pomidorowego
• garść szczypiorku
• 2 łyżki oleju do smażenia
• 1 łyżeczka oregano
• 0,5 łyżeczka soli i słodkiej papryki,
• 1/3 łyżeczki pieprzu i ostrej papryki

WYKONANIE:
Nagrzej dużą patelnię i wlej dwie łyżki oleju do smażenia. Cebulę i czosnek obierz i posiekaj. Podsmaż przez 10 minut. Zmielone mięso dodaj na patelnię z zarumienioną cebulką i czosnkiem. Dodaj przyprawy i fasolę lub kukurydzę. Całość zamieszaj i smaż przez 10 minut.
Papryki umyj dokładnie. Odkrój górę papryki z ogonkiem. Ze środka papryki usuń gniazdo nasienne oraz białe włókna. Gotowym farszem wypełnij wszystkie papryki. Umieść je w naczyniu do zapiekania. Papryki możesz dodatkowo posmarować odrobiną oleju przy użyciu pędzelka kuchennego. Do naczynia wlej też odrobinę wody.
Tak przygotowane faszerowane papryki umieść w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Piecz papryki przez około 40 minut. Po tym czasie ostrożnie zdejmij podpieczone kapelusze z papryk i odłóż. Na farsz wystający od góry z papryk, wyłóż ser i zapiekaj papryki jeszcze przez ostatnie 5-10 minut. Podając na stół, nałóż na papryki kapelusze.

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułWyniki losowania Eurojackpot. Kilka osób znacznie się wzbogaci
Następny artykułList: węgiel stał się przekleństwem? Węgiel, czy wydobycie węgla?