W związku z nasilającym się rozpowszechnianiem nieprawdziwych informacji, dotyczących rzekomej decyzji władz Powiatu Puławskiego o całkowitej likwidacji miejsc stałego zakwaterowania dla uchodźców z Ukrainy na terenie powiatu oraz powrotu do ojczyzny osób tam zakwaterowanych informujemy, iż tego typu działania nie są i nigdy nie były planowane. Zarząd Powiatu Puławskiego jednoznacznie zaprzecza pogłoskom o braku przyjęć uchodźców z Ukrainy od 1 czerwca 2022 r.

Jeszcze przed wybuchem wojny w Ukrainie, zobowiązani poleceniem Wojewody Lubelskiego utworzyliśmy 60 miejsc noclegowych dla uchodźców z Ukrainy w Regionalnym Centrum Kształcenia Ustawicznego w Puławach, z dnia na dzień liczbę tę powiększając. Obecnie mamy ich ponad 900, co stawia nas w czołówce powiatów w województwie lubelskim pod względem zapewnianej pomocy w postaci zakwaterowania dla Ukraińców.

Jednocześnie informujemy, iż podejmiemy stosowne kroki prawne w celu wyjaśnienia zaistniałej sytuacji oraz wyciągnięcia konsekwencji wobec osób zaangażowanych w ten proceder.

Zarząd Powiatu Puławskiego

Poprzedni artykułHołub-Kowalik: Mam nadzieję, że głód startów uczyni mnie jeszcze lepszą
Następny artykułIt’ll be at least another 10 weeks before Abbott reopens and starts getting baby formula back in stores (though Romney wants them to reopen NOW and sell contaminated product)