W czwartek 24 marca br. rano prezydent miasta Marek Materek poinformował, iż szeregi jego klubu w Radzie Miejskiej zasiliły kolejne trzy osoby. Z listy PiS do prezydenckiego gremium przeszli: Monika Nowak, Mariusz Zaborski, Tomasz Andrzejewski.

Przewodnicząca Prawa i Sprawiedliwości w powiecie starachowickim Danuta Krępa komentując zaistniałą sytuację, powiedziała, że trójka tych radnych zachowała się nielojalnie, zarówno wobec mieszkańców jak i Prawa i Sprawiedliwości [czytaj więcej].

Dzisiaj po południu Redakcja portalu otrzymała wiadomość z oświadczeniem z prośbą o jego publikację. Treść poniżej:

Oświadczenie

Pragniemy odnieść się do oświadczenia wydanego przez Panią Danutę Krępę w dniu 24 marca 2022 r.

Jako członkowie klubu radnych Prawa i Sprawiedliwości w Radzie Miejskiej w Starachowicach działaliśmy zawsze według ustalonych reguł oraz regulaminu, który w swoim założeniu miał zapewnić realizowanie wszelkich celów jakie przyświecały nam jako radnym, podzielającym wartości partii PiS. Zakładaliśmy, że od władz PiS powinniśmy otrzymywać przede wszystkim merytorycznego i formalnego wsparcia przy rozwiazywaniu trudnych tematów, dotyczących spraw lokalnych jak i społecznych. Zamiast tego spotykaliśmy się z krytyką naszych działań jako radnych miejskich za brak negowania sposobu sprawowania władzy przez Pana Prezydenta Marka Materka bez merytorycznego uzasadnienia takiej decyzji, a opierając się jedynie na byciu „totalną opozycją”. Nadmieniamy, iż Pan Prezydent zapraszał nas przed każdą sesją Rady Miejskiej jako klub w opozycji do merytorycznych dyskusji nad materiałami przygotowanymi na sesję.

Wydane w dniu wczorajszym przez Panią Przewodniczącą klubu PiS w Starachowicach oświadczenie, jest dla nas krzywdzące. Twierdzenie, iż nasze odejście z klubu PiS jest podyktowane uzależnieniem zawodowym od Pana Prezydenta Marka Materka jest nieprawdą, nigdy nie było nawet najmniejszych sugestii żadnej ze stron dotyczących sfery pracy zawodowej, więc nie rozumiemy insynuacji Pani Krępy.

W dniu 20 lutego 2022 roku złożyliśmy rezygnację z przynależności do partii PiS i do dnia dzisiejszego nikt tematem naszej rezygnacji się nie zainteresował, proszę niech każdy sobie sam odpowie na pytanie dlaczego…

Podobnie było w sytuacji, gdy rezygnowaliśmy z członkostwa w Klubie Radnych Prawa                 i Sprawiedliwości w Radzie Miejskiej w Starachowicach.

Pragniemy nadmienić, iż nie zmieniamy swoich przekonań i nadal będziemy działać na rzecz tworzenia dobrych perspektyw dla naszego Miasta i jego mieszkańców, opartych na ponadczasowych wartościach: wolności, sprawiedliwości i praworządności.

Z wyrazami szacunku:

Mariusz Zaborski

Monika Nowak

Tomasz Andrzejewski

Poprzedni artykułPATENTUS S.A.: Korekta raportu rocznego jednostkowego za 2021 rok w zakresie formatu oraz formularza.
Następny artykułLubelskie szpitale leczą ukraińskie dzieci ranne na wojnie