W wyniku kontroli Państwowej Inspekcji Sanitarnej wykryto obecność salmonelli w jednej z pięciu badanych próbek masła.
GIS ostrzega, że spożycie produktu z salmonellą może wywołać zatrucie pokarmowe.
Chodzi o ” Masło Extra Lumiko, 200 g”, oznaczone datą spożycia i numerem partii 17.11.2020 051 13:06. Producentem produktu jest Lumiko Sp. z o.o.
Aktualnie trwa postępowanie wyjaśniające, które ma wykazać przyczynę występowania bakterii w partii masła.
Tarcza antykryzysowa. Firmy w kropce
Spółka Lumiko została już poinformowana przez GIS o konieczności wycofania produktu. Ustalono listy dystrybucyjne i przesłano informację o salmonelli do Stacji Sanitarno-Epidemiologicznych w Sosnowcu oraz Rawie Mazowieckiej.
Oprócz tego, GIS zaznacza, że polecono wykonać badania na obecność salmonelli w Maśle 82 proc. ze wszystkich partii produkcyjnych.
Spółka zabrała głos w sprawie obecności salmonelli w ich produkcie.
“Nasze produkty wielokrotnie są badane przez Powiatową Inspekcję Weterynaryjną oraz przez różne Sieci handlowe, które zakupują od nas produkty i nigdy pałeczek salmonelli nie stwierdzono.”
Lumiko dodaje na koniec, że podjęli już działania, które mają ustalić przyczyny występowania salmonelli oraz są w trakcie ich analizy.
“Nie należy spożywać wskazanej w komunikacie partii produktu. W przypadku wystąpienia objawów choroby po spożyciu produktu objętego komunikatem, należy skontaktować się z lekarzem” – ostrzega GIS.
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS